Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα και την Τουρκία, το μήνυμα της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είναι πως «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης». Σύμφωνα με την Deutsche Welle κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να διευθετήσουν τις εντάσεις τους μέσω διαλόγου, τόσο για τα ζητήματα στο Αιγαίο, όσο και για το προσφυγικό, ενώ άφησε αιχμές και για την τακτική των επαναπροωθήσεων. 

Ads

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε την επίσκεψή της την Πέμπτη 28 Ιουλίου και θα παραμείνει στην Αθήνα και την Παρασκευή για να μεταβεί στη συνέχεια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Η διήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα ξεκίνησε με την ξανάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρχκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή. Εν συνεχεία, μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. Κατόπιν, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε κα την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Κατά την παραμονή της στη δομή, η Γερμανίδα υπουργός συζήτησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή.

Η σημερινή πρώτη ημέρα του ταξιδιού της στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και σε ΜΚΟ. Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκινά το πρωί της Παρασκευής με τη συνάντησή της, στις 10:30, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως, στις 11:15 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ads

«Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Σημαντική η συνοχή στο ΝΑΤΟ»

Επισημαίνοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ γίνονται παιχνίδι στα χέρια του Κρεμλίνου. «Ποτέ άλλοτε η συνοχή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων εταίρων δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι σε αυτούς τους καιρούς». Η Ρωσία προσπαθεί «με κάθε μέσο» να διχάσει το ΝΑΤΟ, είπε. Σε συνέντευξή της στα «Νέα», η Μπέρμποκ έστειλε μήνυμα και στην τουρκική ηγεσία. «Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό και στην Frontex στο λιμάνι του Πειραιά, η Μπέρμποκ επέκρινε την παράνομη απώθηση προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ζήτησε συστηματικές διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το Spiegel αποκάλυψε το πόρισμα – κόλαφος της OLAF για τα pushbacks από τις ελληνικές αρχές και το ρόλο της Frontex.

«Αν κάνουμε τα στραβά μάτια, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε, προσθέτοντας ότι «συχνά πρόκειται για τους πιο αδύναμους εδώ: πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που φεύγουν εδώ και χρόνια, πρόκειται για μικρά παιδιά». Και τα δύο θέματα, η διαμάχη για το Αιγαίο και η προσφυγική πολιτική αναμένεται να απασχολήσουν την Μπέρμποκ και κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

«Όχι» στις συνομιλίες για τις κατοχικές αποζημιώσεις

Κατά την έναρξη της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Μπέρμποκ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πράσινη πολιτικός επισκέφθηκε την πρώην φυλακή της ναζιστικής διοίκησης, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αντιστασιακοί και πολίτες μεταξύ 1941 και 1944. Στη συνέχεια, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ενοχής που υπέστη η Γερμανία εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αποτέλεσμα των φρικαλεοτήτων που διέπραξε η ναζιστική κατοχή», ανέφερε η Μπέρμποκ για να προσθέσει ότι «το να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη αυτού του γεγονότος είναι σημαντικό για μένα».

► Διαβάστε επίσης: «Η ελληνική κυβέρνηση να θέσει ευθέως το εθνικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών στην κα Μπέρμποκ»

Παράλληλα, η Μπέρμποκ κατέστησε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για συνομιλίες σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τα δεινά της κατοχής κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα στα «Νέα», δήλωσε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καταλήξει σε μια νέα νομική συνεννόηση», ενώ εδώ και χρόνια το Βερολίνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τέτοιου είδους πληρωμές.