Μια ημέρα μετά τη επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο φιλορώσων αυτονομιστών στο Σλάβιανσκ του Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέπτεται τη Δευτέρα του Πάσχα το Κίεβο, ενώ το Κρεμλίνο προωθεί νόμο ώστε να καταστεί ευκολότερο για έναν ρωσόφωνο να αποκτήσει τη ρωσική ιθαγένεια.  

Ads

 
Οι νεκροί και η μη τήρηση της εκεχειρίας πυροδότησαν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία της Γενεύης, με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Σλάβιανσκ, μετά την επίθεση, να ζητούν από τη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό και τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης να απειλεί πως θα σκοτώσει τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας που έχει ανακοινώσει επίσκεψη στην περιοχή.
 
Η Μόσχα κατηγόρησε για την επίθεση τη νεοναζιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» έχει ισχυρή παρουσία στο Κίεβο και πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Από την πλευρά τους οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» και η κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ρωσία, που στόχο έχει να υπονομεύσει τη διεθνή σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τη Δύση για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε το Κίεβο πως παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Γίνονται βήματα -πάνω απ’ όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε. Ο Λαβρόφ σημείωσε πως η επίθεση στο Σλαβιάνσκ ήταν ένα έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές». «Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από την βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».
 
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ. «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία». Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

 
Διαβάστε επίσης:

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα. Η τροποποίηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, ωστόσο υπάρχουν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Ads

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο να ανακοινώσει πακέτο τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα ενέργειας αλλά και στην οικονομική βοήθεια προς τις νέες ουκρανικές αρχές. Όπως είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 
Για την οικονομική βοήθεια προβλέπεται η αποστολή τεχνοκρατών των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει και το πρόσφατο μέρος της μη φονικής βοήθειας ασφαλείας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και επιλογές για τη συνέχισή της.