Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ στον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του δεύτερου. Ο Βαλ αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη. Η κίνηση ακολουθεί τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είχε πει πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη». Κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου είχαν αναφέρει πως ο Βαλς θεώρησε ότι o Μοντεμπούργκ «πέρασε την κίτρινη γραμμή» με τα σχόλιά του. O ίδιος, επανέλαβε σήμερα πως «τα μέτρα λιτότητας είναι γελοία… ένας οικονομικός παραλογισμός».

Ads

«Ο αρχηγός του κράτους του ζήτησε να σχηματίσει μια ομάδα συνεπή προς τους προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ την κυβέρνηση συγκλονίζει μια κρίση γύρω από την οικονομική πολιτική της. Ο Ολάντ «δέχθηκε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Ο Μανουέλ Βαλς υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησής του». Η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας της Τρίτης».

Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της υπό τους σοσιαλιστές κυβέρνησής του.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ανακλήθηκε χθες αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του Βαλς, που θεωρεί απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του περιβάλλοντος του Βαλς.

Ads

«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει», είχε προσθέσει η πηγή αυτή, αφήνοντας να πλανάται μια αμφιβολία για την ίδια την παραμονή του Μοντεμπούρ στη θέση του.

Μοντεμπούρ: Παράλογα και γελοία τα μέτρα λιτότητας

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας επέμεινε σήμερα στις δηλώσεις του. «Όλος ο κόσμος μας ικετεύει να θέσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παράλογες πολιτικές λιτότητας που θάβουν την ευρωζώνη όλο και βαθύτερα στην ύφεση και που σύντομα θα καταλήξουν στον αποπληθωρισμό» , σε συνέντευξη Τύπου στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

«Πρέπει να έχουμε το πνευματικό και πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας διογκώνουν τα ελλείμματα χειρότερα αντί να τα συρρικνώνουν» δήλωσε ο Moντεμπούρ πριν αποχωρήσει από το χώρο που έδινε τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο του χειροκροτούμενος από το προσωπικό.

«Το απόγευμα πληροφόρησα τον πρωθυπουργό ότι, εάν θεωρεί ότι έσφαλα, εάν πιστεύει ότι οι πεποιθήσεις μου αντίκεινται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, τότε σε αυτή την περίπτωση θεωρώ απαραίτητο να μού επιτρέψει να φύγω»  πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τόσο αυτός, όσο και άλλοι δυο υπουργοί της αριστερής πτέρυγας, δεν θα αναζητήσουν υπουργική θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα παρουσιαστεί την Τρίτη.

Δημοσκοπική καταβαράθρωση για τον Ολάντ

Στο μεταξύ, όλο και χαμηλότερα πέφτει η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως επίσης και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ (απεικονιζόμενος). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπιση του IFOP για την Journal du Dimanche μόλις το 17% των Γάλλων να δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι με τον Ολάντ – ποσοστό κατά μια μονάδα χαμηλότερο από αυτό του Ιουλίου και το χαμηλότερο των τελευταίων 50 ετών. Η δημοτικότητα του Βαλ υποχωρεί στο 36% την στιγμή που όταν είχε αναλάβει καθήκοντα άγγιζε το 60%.