Δημοψήφισμα σκέφτεται να προκηρύξει ο δήμος του Βερολίνου με θέμα την αφαίρεση ιδιοκτησιών από μεγάλες μεσιτικές εταιρείες και την απόδοσή τους στις υπηρεσίες στέγασης της πόλης, ώστε αυτές να ενοικιάζονται στους πολίτες με λιγότερα χρήματα.

Ads

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει το πλέον σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα στην Ευρώπη, καθώς είναι η πόλη που το οικιστικό κόστος αυξάνεται όσο σε καμία άλλη και οι κάτοικοί της αναγκάζονται να ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 46% του εισοδήματός τους για ένα σπίτι σε αυτή.

Ήδη οι αρχές της πόλης έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν εκατοντάδες διαμερίσματα, προκειμένου αυτά να μην καταλήξουν στα χέρια των μεγάλων κτηματομεσιτικών εταιριών και τώρα σκέφτονται να πάνε ένα βήμα παραπέρα με το δημοψήφισμα.

Το σκεπτικό θα είναι να απαγορευτεί η δραστηριοποίηση στο Βερολίνο σε ιδιοκτήτες με πάνω από 3.000 κατοικίες στην κατοχή τους. Για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα απαιτείται να συγκεντρωθούν 20.000 υπογραφές που θα το προτείνουν, κάτι που θεωρείται εύκολο να επιτευχθεί.

Ads

Υπογραμμίζεται πως το Βερολίνο χαίρει ξεχωριστού καθεστώτος στο θεσμικό πλαίσιο της ομοσπονδίας της Γερμανίας, έχει δικό του Σύνταγμα και μπορεί να προκηρύσσει δικά του δημοψηφίσματα.