Η αφίσα της φωτογραφίας είναι από την Κροατία από το Radnicka Fronta (Εργατικό Μέτωπο) και καλεί σε συμμετοχή για την ίδρυση του κροατικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Στην αφίσα, που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook, αναφέρεται: «Μην βλέπετε μόνο πως τα πράγματα συμβαίνουν κάπου άλλού! Λάβετε μέρος στην ίδρυση του κροατικού ΣΥΡΙΖΑ!». Με αυτό το μήνυμα το Radnicka Fronta καλεί τον κόσμο σε συνέλευση στις 7 Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Μέτωπο είναι μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 9 Μαϊου του 2014 από εργαζόμενους, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, φοιτητές και ανέργους από διάφορες πόλεις της Κροατίας, όπως το Ζάγκρεμπ, το Όσιεκ, τη Ριέκα και το Κάρλοβατς με σκοπό τον σχηματισμό μιας ευρείας προοδευτικής πλατφόρμας, η οποία, όπως αναφέρεται, «θα αγωνίζεται χωρίς συμβιβασμούς για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική δικαιοσύνη και με τελικό στόχο την θεμελιώδη αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος της χώρας προς όφελος όλων των εργαζομένων και των παραμελημένων κοινωνικών ομάδων και ενάντια στην υπάρχουσα καπιταλιστική και πολιτική ελίτ».

Όπως τονίζουν οι ιδρυτές του Εργατικού Μετώπου στη διακήρυξή τους «θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς μέσα από την κοινοβουλευτική πάλη αλλά και μέσων των εργατικών ενώσεων και των κινηματικών διαδικασιών, σε συνεργασία και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις».

Ads

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του το Εργατικό Μέτωπο ξεκινάει με τον χαρακτηρισμό της κροατικής οικονομίας ως «ημι-αποικιακής» γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο «βωμό του υπερκέρδους και της προστασίας της ολιγαρχίας». «Η ισορροπία των δυνάμεων θα πρέπει να αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων και της πλειονότητας, αμφισβητώντας την υπάρχουσα βασιλεία του κεφαλαίου και των πολιτικών υπηρετών του μέσω της κινητοποίησης της πλατιάς λαϊκής μάζας», αναφέρουν.

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες, οι οποίες στην ιδρυτική διακήρυξη αναλύονται με βάση τα αιτήματα ανά τομέα, το Εργατικό Μέτωπο αναφέρει:

  1. Προστασία και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων
  2. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων
  3. Νέα οικονομική πολιτική με νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης
  4. Προστασία και ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων
  5. Απεμπλοκή της πολιτικής από το οικονομικό κεφάλαιο, που ασκεί επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις
  6. Προώθηση διεθνών σχέσεων που θα βασίζονται στις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης