Το δικό τους νόμισμα προτίθενται να εισάγουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο «ισλαμικό χαλιφάτο» που έχουν ανακηρύξει σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Πρόκειται για το χρυσό δηνάριο, το νόμισμα που χρησιμοποιούσαν στην Αραβική Χερσόνησο κατά την πρώτη περίοδο του Ισλάμ γύρω στο 634 μ.Χ.

Ads

Σε μία επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ανακοίνωσε ήδη την επιστροφή του νομίσματος κατά τη διάρκεια προσευχής σε τζαμιά, με τα χρυσά και ασημένια νομίσματα της εποχής, να αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα στα εδάφη που ελέγχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, οι τζιχαντιστές έχουν καθημερινά έσοδα ενός δισ. δολαρίων μόνο από πωλήσεις πετρελαίου στη μαύρη αγορά. Εκατομμύρια δολάρια φθάνουν επίσης κάθε μήνα στα «ταμεία» των τζιχαντιστών από πλούσιους υποστηρικτές, ενώ τα έσοδά τους συμπληρώνουν εγκληματικές δραστηριότητες όπως οι ληστείες σε τράπεζες στις πόλεις που έχουν καταλάβει, καθώς και οι απαγωγές Δυτικών.