Η Άντρεα Κόνσταντ, πρώην εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Temple, η οποία κατηγορεί τον Κόσμπι ότι το 2004 την πίεσε να πιει κρασί και χάπια -αγνώστου προέλευσης- προκειμένου να τη ναρκώσει και να της επιτεθεί σεξουαλικά, είναι η πρώτη μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη του Αμερικανού ηθοποιού, Μπιλ Κόσμπι, που ξεκίνησε στην Πενσυλβάνια. 

Ads

Η δίκη του Κόσμπι ξεκίνησε την Τρίτη και η Άντρεα Κόνσταντ ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον φερόμενο ως δράστη της σεξουαλικής επίθεσης που έγινε στην έπαυλή του έξω από τη Φιλαδέλφεια σε μια, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, δραματική ακροαματική διαδικασία. 

Η 44χρονη μασέζ από το Τορόντο ξεκίνησε την κατάθεση της λέγοντας ότι γνώρισε τον Κόσμπι, όταν άρχισε να δουλεύει για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια το 2002. Η σχέση συνεχίστηκε με δείπνα και κοινωνικές συναντήσεις, (κατά τη διάρκεια των οποίων ο Κόσμπι ανέλαβε ρόλο μέντορα προωθώντας τη σταδιοδρομία της στον αθλητισμό), μέχρι τη νύχτα του Ιανουαρίου του 2004, όταν, σύμφωνα με την κατάθεση της Κόνσταντ, της έδωσε τρία χάπια και επιχείρησε διείσδυση με τα δάχτυλά του.

Η μαρτυρία της είναι παρόμοια με τις αφηγήσεις άλλων γυναικών, που κατά καιρούς μίλησαν για τις σεξουαλικές επιθέσεις του Κόσμπι σε τηλεοπτικές εκπομπές περιγράφοντας γεγονότα που είχαν γίνει μερικές δεκαετίες πίσω. 

Ads

Ο 78χρονος Κόσμπι, που έγινε διάσημος από τον ρόλο του πατέρα στην τηλεοπτική σειρά «The Cosbi show» έχει κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση.

Οσον αφορά την Κόνσταντ ο Κόσμπι κατηγορείται για τρεις σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος της και είναι πιθανό να καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση, εάν αποδεχθεί η ενοχή του

«Ήταν ένας ‘φίλος’ του Temple, κάποιος στον οποίον είχα εμπιστοσύνη, ένας μέντορας και κατά έναν τρόπο μία πατρική φιγούρα για μένα», δήλωσε η Κόνσταντ για τον ηθοποιό, ο οποίος είχε ρόλο διαχειριστή στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Πενσυλβάνια. 

Μετά την πρώτη συνάντηση μέσω κοινού φίλου, ο Κόσμπι άρχισε να της τηλεφωνεί στο κινητό που της είχε δοθεί από το πανεπιστήμιο, με αφορμή διάφορα θέματα, όπως η ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις της ομάδας μπάσκετ. 

Σύμφωνα με την κατάθεση, πολύ σύντομα ο Κόσμπι άρχισε να τη ρωτάει για την προσωπική της ζωή και τελικά άρχισε να λειτουργεί ως προστάτης. Τη γνώρισε σε σημαντικούς ανθρώπους- μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, έναν σεναριογράφο και ατζέντη στη Νέα Υόρκη- ενώ άρχισε ακόμη και να χρηματοδοτεί κάποια από τα ταξίδια της. Εκείνη τού έδειχνε την εκτίμησή της με τηλφωνήματα και δώρα. 

Η Κόνσταντ αναφέρθηκε επίσης, στην πρόκληση του που με αφορμή μία παράστασή του στο Foxwoods Resort Casino του Κονέκτικατ την κάλεσε στο δωμάτιο του για φαγητό και στη συνέχεια, ξάπλωσε στο κρεβάτι και άρχισε να χαϊδεύει με το γόνατο στο πόδι της. Ή σε μια σειρά από αμήχανα δείπνα, στην έπαυλη του.

Όταν η μάρτυρας έφτασε στη νύχτα εκείνη του Ιανουαρίου, αναφέρθηκε στα «τρία μπλε χάπια» που της έδωσε ο Κόσμπι -σε ένα από ένα από εκείνα τα δείπνα- και στην ερώτηση που του έκανε «τί είναι αυτά τα χάπια, βότανα;». 

Εκείνος την προέτρεψε να τα καταπιεί, λέγοντας της ότι θα διώξουν το άγχος.  Μιλώντας για το μπάσκετ είχαν συζητήσει και στο παρελθόν για φυτικά συμπληρώματα διατροφής, οπότε η Κόνσταντ, παρότι είχε αμφιβολίες τον εμπιστεύθηκε και τα πήρε. 

Μετά από λίγο άρχισε να χάνει τα λόγια της, δεν μπορούσε να δει καθαρά, ενώ μόλις και μετά βίας μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. 

Την οδήγησε στον καναπέ, τη βοήθησε να ξαπλώσει και της έδωσε ένα μαξιλάρι. Μετά η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της. Συνήλθε -χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσος χρόνος είχε περάσει- νιώθοντας ότι κάποιος την ακουμπάει: «Ένιωσα τα χέρια του να σκίζουν τα στήθη μου κάτω από το πουκάμισό μου. Ένιωσα το χέρι του μέσα στον κόλπο μου. Τον ένιωσα να παίρνει το χέρι μου, να το βάζει στο πέος του και να το κινεί πέρα δώθε».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τον σταμάτησε, είπε ότι δεν είχε τη δύναμη. Και όταν ο εισαγγελέας τη ρώτησε γιατί δεν τον απώθησε, είπε ότι προσπαθούσε να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της, αλλά ήταν παγωμένα. Ότι ένιωθε ταπεινωμένη και κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις της στις 5 τα ξημερώματα. Ο Κόσμπι την περίμενε στην κουζίνα και της πρόσφερε μάφιν και τσάι. 

Όταν η Κόνσταντ ρωτήθηκε για ποιόν λόγο διατήρησε επαφή μαζί του μετά την επίθεση -έκανε την καταγγελία έναν χρόνο μετά- απάντησε ότι φοβόταν μήπως χάσει τη δουλειά της.

«Φοβόμουν ότι εάν πήγαινα αμέσως στην αστυνομία ο Κόσμπι θα προσπαθούσε να με βλάψει» απάντησε. 

Η Κόνσταντ είναι η πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε δημοσίως τον Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση. Στη συνέχεια ακολούθησαν πάνω από 50 γυναίκες με παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Κόσμπι είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη κατάθεσή του ότι έκανε σεξ με νεαρά κορίτσια και ότι πρακτορείο μοντέλων συνήθιζε να του στέλνει «πέντε – έξι μοντέλα» κάθε εβδομάδα στις τοποθεσίες γυρισμάτων όπου βρισκόταν.