Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη ερήμην του, έναν πρώην Γερμανό στρατιώτη, για την σφαγή 117 Ιταλών αξιωματικών στο νησί της Κεφαλλονιάς.

Ads

 
Ο 90χρονος Άλφρεντ Στορκ, που ζει στη Γερμανία, καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για το ρόλο του στην εκτέλεση στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, των Ιταλών αξιωματούχων που παραδόθηκαν στα γερμανικά στρατεύματα.
 
Ο Στορκ ομολόγησε το ρόλο του, αλλά ο στρατιωτικός εισαγγελέας, Μάρκο Ντε Πάολις, δήλωσε: «Δεν είχε το θάρρος να υπερασπιστεί την ενοχή του και ζούσε άνετα στο σπίτι του στη Γερμανία».
 
Ο Ντε Πάολις ισχυρίστηκε πως η κατάθεση ενός μάρτυρα πως ο Στορκ συμμετείχε στη μαζική δολοφονία, έχει αποδειχθεί αληθής πέραν πάσης αμφιβολίας. Αρκετοί συγγενείς των θυμάτων ήταν ενάγοντες στην υπόθεση.
 
Ο Στορκ είχε ανακριθεί από Γερμανούς δικαστικούς το 2005 και ομολόγησε πως ήταν παρών σε ένα εκτελεστικό απόσπασμα που σκότωσε 73 αξιωματικούς, αλλά αυτό το αποδεικτικό στοιχείο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.
 
Ο Ντε Πάολις δήλωσε πως η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μια δύσκολη μάχη γιατί οι συνάδερφοι Γερμανοί αξιωματικοί που είναι ακόμη ζωντανοί δεν θα ενοχοποιούσαν ποτέ τον Στορκ. «Υπάρχει ένας αηδιαστικός κώδικας σιωπής» δήλωσε.