Ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Ads

Πρόκειται για απόφαση που μπλοκάρει, εν μέρει, το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,  με το οποίο απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).

Η απόφαση της Αν Ντόνελι, προέδρου του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, απαγορεύει στην κυβέρνηση την απέλαση όσων αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση και «παγιδέυθηκαν» σε αεροδρόμια των ΗΠΑ. Όμως δεν κατάφερε να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ή να εκφέρει μία ευρύτερη κρίση περί της αντισυνταγματικότητας του διατάγματος Τραμπ.

Μετά το ρατσιστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ προκλήθηκε χάος στα διεθνή αεροδρόμια. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν τις αρχές αεροδρομίων να τους απαγορεύουν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που πετούσαν προς τη Νέα Υόρκη, αν και είχαν τη σχετική άδεια. Στα αμερικανικά αεροδρόμια πολίτες συνελήφθησαν βάσει του ίδιου διατάγματος. Άλλοι πάλι ταξιδιώτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους. Στα πανεπιστήμια κάλεσαν τους φοιτητές που πιθανόν να τους επηρέαζε η απόφαση να μην φύγουν από τη χώρα, ενώ κολοσσοί της τεχνολογίας ανακάλεσαν τους υπαλλήλους τους από το εξωτερικό.

Ads

Το διάταγμα Τραμπ που παραβιάζει βασικά ατομικά δικαιώματα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ενώ η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Διαμαρτυρίες έγιναν σε δεκάδες αεροδρόμια σε όλες τις ΗΠΑ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, όπως και στα διεθνή αεροδρόμια του Λος Αντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, του Χιούστον, της Φιλαδέλφεια και άλλων πόλεων στα οποία κρατούνταν άτομα. Στα αεροδρόμια όμως εκτυλίσσονταν και σκηνές αγωνίας, καθώς έσπευσαν εκεί συγγενείς ανθρώπων που κρατούνταν μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως οι κάτοχοι της «πράσινης κάρτας», του εγγράφου δηλαδή που καθιστά ένα άνθρωπο νόμιμο κάτοικο των ΗΠΑ, θα γίνονται δεκτοί, αλλά θα πρέπει να  να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα. Το Σάββατο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είχε υποστηρίξει πως οι απαγορεύσεις του διατάγματος αφορούν και τους κατόχους πράσινης κάρτας.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image