Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλλιος έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού είχε δηλώσει δημόσια πως θα έκανε ευθανασία, προτού απολέσει ακόμη και αυτές τις ελάχιστες δυνάμεις που του είχαν απομείνει εξαιτίας του καρκίνου. Μάλιστα, σκόπευε να πάει στη Ζυρίχη της Ελβετίας για να κάνει πράξη την απόφασή του, εκεί όπου η ευθανασία ονομάζεται «υποβοηθούμενη αυτοκτονία».

Ads

Τελικά, κατέφυγε στη λύση της «μη υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», έδωσε τέλος στη ζωή του, στο σπίτι του στο Γέρακα.

Το πολυδιάστατο και πολύπλοκο θέμα της ευθανασίας προκαλεί συζητήσεις και διαμάχες εδώ και δεκαετίες, καθώς υπάρχουν πάντα άνθρωποι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, οι οποίοι υπερασπίζονται το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο.

image

Ads

Ορισμένοι εξ αυτών -ποιητές, ακτιβιστές, αθλητές, απλοί πολίτες που έδωσαν μάχη για το δικαίωμα αυτό- έγιναν εξαιτίας της επιλογής τους πρώτη είδηση. 

Terri Schiavo

image

Ίσως είναι η πιο διάσημη περίπτωση ευθανασίας στις ΗΠΑ. Η Schiavo έπαθε καρδιακή προσβολή το 1990 και έμεινε «φυτό», με σχεδόν ανύπαρκτη εγκεφαλική λειτουργία. Παρέμενε στη ζωή μέσω ενός τροφοδοτικού σωλήνα για περισσότερο από μία δεκαετία, προτού ο σύζυγός της ξεκινήσει εκστρατεία που θα της επέτρεπε να πεθάνει. Η υπόθεση πήρε μεγάλη έκταση, συγκεντρώνοντας τόσο υπερμάχους, όσο και επικριτές. Στις 18 Μαρτίου 2005 αποσυνδέθηκε επισήμως και νομίμως από τον τροφοδοτικό σωλήνα.

Vinayak Damodar Savarkar

image

Ινδός ακτιβιστής, πολιτικός ποιητής, συγγραφέας και σεναριογράφος. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τέλος στο σύστημα της κάστας του ινδικού πολιτισμού και ως ένα βαθμό κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι. Την 1η Φεβρουαρίου 1966 και με βεβαρυμένη υγεία άρχισε να αρνείται τροφή, νερό και τη χορήγηση φαρμάκων που θα τον κρατούσαν στη ζωή. Παρέμεινε σε νηστεία έως το θάνατό του στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Ήταν 83 ετών (1883-1966)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ευθανασία: Η επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου

• Νόμιμη η ευθανασία στην Καλιφόρνια

Γεώργιος ο Ε’

image

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας από το 1910 μέχρι το θάνατό του το 1936. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έπεσε από άλογο, ένα ατύχημα το οποίο επιδείνωσε τα ήδη υφιστάμενα αναπνευστικά του προβλήματα, λόγω του καπνίσματος. Τόσο τα τραύματά του όσο και άλλες ασθένειές του τον οδήγησαν σε μία μακρά αποχή όχι μόνο από τα καθήκοντα του αλλά και από μία φυσιολογική ζωή, μέχρι τον θάνατό του. Στις 20 Ιουνίου 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση, που ο γιατρός του τού χορήγησε τη μοιραία ένεση κοκαΐνης-μορφίνης που οδήγησε στο θάνατό του.

Ήταν 71 ετών (1865-1936)

Hugo Claus

image

Επιφανής Βέλγος συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και σκηνοθέτης. Ο θάνατός του με ευθανασία σήκωσε θύελλα εκείνη την εποχή, παρότι η διαδικασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Ο Claus είχε χτυπηθεί από Αλτσχάιμερ. Ζήτησε να του κάνουν ευθανασία στις 19 Μαρτίου 2008.

Ήταν 79 ετών (1929-2008)

Annie M. G. Schmidt

image

Ολλανδή συγγραφέας παιδικής ποίησης, λογοτεχνίας και θεάτρου, μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς όλων των εποχών στην Ολλανδία. Της είχε αποδοθεί ο τίτλος «βασίλισσα της ολλανδικής παιδικής λογοτεχνίας». Μία ημέρα μετά τα 84α γενέθλιά της έδωσε τέλος στη ζωή της με υποβοηθούμενη ευθανασία, παίρνοντας χάπια που σταμάτησαν την καρδιά της.

Ήταν 84 ετών (1911-1995)

Edward Brongersma

image

Ολλανδός ακτιβιστής, ευρύτερα γνωστός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδόφιλων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε για την νόμιμη ηλικία στα 16 για τη σύναψη σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων, όπως ίσχυε για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντιμετώπισε προβλήματα καρδιάς που τον οδήγησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του με ευθανασία το 1998. Στο σπίτι του είχε βρεθεί συλλογή αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Ήταν 87 ετών (1911-1998)

Herbert Fux

image

Αυστριακός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 140 ταινίες, συνήθως χαμηλού κόστους, β’ διαλογής ενώ είχε κάνει ένα πέρασμα και από αισθησιακές ταινίες. Έθεσε τέρμα στη ζωή του με τη βοήθεια της ελβετικής εταιρείας ευθανασίας -του πλέον αναγνωρισμένου οργανισμού στην Ευρώπη. 

Ήταν 80 ετών (1927-2007)

Karen Ann Quinlan

image

Σε ηλικία 22 ετών και ενώ επέστρεφε σπίτι της από πάρτι, κατέρρευσε και σταμάτησε να αναπνέει. Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε συνδυασμό με κοκτέιλ φαρμάκων. Δεν ανέπνεε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που προκάλεσε ζημιά στον εγκέφαλό της και την κατέστησε «φυτό».

Την κρατούσαν στη ζωή στο νοσοκομείο με μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, μέχρι οι γονείς της να ζητήσσουν να της δοθεί το δικαίωμα της ευθανασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα και η κοπέλα αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα.

Ήταν 31 ετών (1954-1985)

Friedhelm Konietzka

image

Γερμανός ποδοσφαιριστής, γνωστός με το παρατσούκλι «Timo» λόγω της ομοιότητάς του με τον Σοβιετικό στρατηγό Σεμιόν Τιμοσένκο. Μετά το τέλος της καριέρας του εργάστηκε ως προπονητής στα τέλη της δεκαετίας του 70. Επέλεξε την ευθανασία με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισού Exit.

Ήταν 74 ετών (1938-2012)

Piergiorgio Welby

image

Ιταλός ποιητής, ζωγράφος και ακτιβιστής. Διαγνώστηκε με μυική δυσπλασία σε ηλικία 17 ετών, η οποία εξελίχθηκε με ραγδαίο ρυθμό μέχρι που το 1997 δεν μπορούσε να αναπνεύσει μόνος του. Τότε ήταν που πρωτοστάτησε για το δικαίωμα της ευθανασίας στην Ιταλία, συναντώντας την έντονη αντίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2006 τού δόθηκε το δικαίωμα να πεθάνει, ωστόσο λόγω της στάσης της Εκκλησίας απέναντι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αρνήθηκε θρησκευτική ταφή.

Ήταν 61 ετών (1945-2006)

Eluana Englaro

image

Ιταλίδα που έμεινε «φυτό» μετά από τροχαίο τον Ιανουάριο του 1992. Οι φίλοι της είχαν γνωστοποιήσει στο δικαστήριο και το νοσοκομείο ότι η ίδια στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει σε κατάσταση αναισθησίας. Μετά από μία μακρά δικαστική διαδικασία τελικά της δόθηκε το δικαίωμα της ευθανασίας. Ο σωλήνας τροφοδοσίας της αφαιρέθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008 και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 2009.

Ήταν 39 ετών (1970-2009)

Nancy Crick

image

Αυστραλή δικηγόρος που έγινε αντικείμενο διαμάχης όταν έδωσε τέλος στη ζωή της παρουσία 21 υποστηρικτών της ευθανασίας και φίλων. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια ήταν μία εξαιρετικά επώδυνη τομή στα σπλάχνα της, η οποία προκλήθηκε μετά από επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου. Αν και είχε καθαρίσει από τον καρκίνο, οι αφόρητοι πόνοι από την ουλή της δυσκόλεψαν πολύ τη ζωή.

Ήταν 70 ετών (1932-2002)

Giovanni Nuvoli

image

Ιταλός πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου, ο οποίος έπασχε από τη νόσο Lou Gehrig. (ALS) Όταν η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να του δώσει το δικαίωμα στην ευθανασία προχώρησε σε απεργία πείνας που του στοίχισε τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2007.

Ήταν 54 ετών (1953-2007)

Chantal Sébire

image

Γαλλίδα δασκάλα η οποία έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που της προκάλεσε παραμόρφωση στα μάτια και το πρόσωπο, ενώ είχε χάσει τρεις αισθήσεις: Της όρασης, της γεύσης και της όσφρησης. Είχε ζητήσει δικαίωμα ευθανασίας από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία το είχε απορρίψει.

Στις 19 Μαρτίου 2008 βρέθηκε νεκρή έχοντας καταναλώσει κοκτέιλ φαρμάκων που δεν ήταν διαθέσιμα στη Γαλλία, γεγονός που έκανε πολλούς να συμπεράνουν ότι ο θάνατός της ήταν ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Ήταν 53 ετών (1955-2008)

ΠΗΓΗ: Ranker