Υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο, η 29χρονη Μπρίτανι Μέιναρντ από τις ΗΠΑ, έχει επιλέξει να πεθάνει την 1η Νοεμβρίου στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της στο Πόρτλαντ, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της. Η απόφαση της νεαρής κοπέλας που πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, έχει ξεκινήσει εκ νέου την παγκόσμια συζήτηση για την ηθική της ευθανασίας.

Ads

Στο πορτοφόλι της Μπρίτανι υπάρχει εδώ και καιρό μία συνταγογράφηση από τον γιατρό της στο Όρεγκον -μια από τις πέντε αμερικανικές Πολιτείες που επιτρέπει την ευθανασία- την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όταν έρθει η ώρα. Η δύσκολη ώρα έφτασε για την 29χρονη κοπέλα που σε τρεις εβδομάδες από τώρα έχει επιλέξει να φύγει από τη ζωή.

image

Την Πρωτοχρονιά του 2014, η Μπρίτανι διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Πέρασαν μόλις 9 ημέρες για να υποβληθεί σε εγχείρηση στο κεφάλι, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο όγκος που μεγάλωνε θεαματικά μέρα με τη μέρα. Οι προβλέψεις των γιατρών ήταν δυσοίωνες, άφηναν όμως ένα περιθώριο δέκα χρόνων ζωής. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη κι έτσι τον Απρίλιο, ο καρκίνος «επέστρεψε», με τη διάγνωση να δείχνει γλοιοβλάστωμα στο τέταρτο στάδιο, δηλαδή την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Οι γιατροί απεφάνθησαν. Απέμεναν έξι μήνες ζωής…

Ads

Η Μπρίτανι ζούσε μέχρι τότε στο Σαν Φρανσισκό με τον συζυγό της Νταν Ντιαζ. Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τη διάγνωση ήταν να μετακομίσει. Προορισμός το Όρεγκον, επιλογή όχι τυχαία καθώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που επιτρέπεται η ευθανασία. Βρήκε νέο σπίτι, νέο γιατρό και ο σύζυγος της πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την δουλειά του για να την ακολουθήσει.

image

«Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω ακτινοβολίες. Διάβασα για τις παρενέργειες: θα έπεφταν τα μαλλιά μου και το δέρμα στο κεφάλι μου, θα είχε εγκαύματα πρώτου βαθμού. Η ποιότητα της ζωής μου θα χανόταν. Έπειτα από μήνες ερευνών, η οικογένεια μου και εγώ καταλήξαμε σε ένα τραγικό συμπέρασμα. Δεν υπάρχει θεραπεία που θα μπορούσε να μου σώσει τη ζωή και οι λύσεις που μου πρότειναν οι γιατροί θα κατέστρεφαν όποιο χρόνο μου απέμενε», έγραψε στην προσωπική της σελίδα. «Δεν είμαι αυτοκτονική. Εάν ήμουν, θα είχα πάρει τα χάπια προ πολλού. Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά πεθαίνω. Και θέλω να πεθάνω με τους δικούς μου όρους», είπε σε συνέντευξη της στο Cnn.

Με τους δικούς της όρους και με τους δικούς της ανθρώπους στο πλάι της, η Μπρίτανι θα φύγει την 1η Νοεμβρίου. Αν και η κατάσταση της επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και ο πόνος γίνεται αφόρητος, θέλει να περιμένει για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα γενέθλια του συζύγου της στις 30 Οκτωβρίου. Ύστερα, στην κρεβατοκάμαρα της, έχοντας στο πλάι της τη μητέρα της, τον πατριό της, τον σύζυγο της και την καλύτερη της φίλη, θα φύγει αξιοπρεπώς, βάζοντας τέλος στο μαρτύριο της.

Η απόφαση της, όπως αναμενόταν έχει διχάσει την αμερικανική αλλά και παγκόσμια γνώμη, ανοίγοντας ξανά τον διάλογο γύρω από την ηθική της ευθανασίας. Η γενναία κοπέλα εκμεταλλεύεται αυτές τις τελευταίες ημέρες της κάνοντας εκστατεία υπέρ της ευθανασίας. Ήδη έχει βάλει τα θεμέλια ενός ιδρύματος που φέρει το όνομα της (Brittany Maynard Fund) και που θα συνεχίσει την προσπάθεια υιοθέτησης νόμων υπέρ του δικαιώματος να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια, ενώ προσφέρει εθελοντική βοήθεια προσφέροντας εθελοντικά στην οργάνωση Compassion & Choices που βοηθά βαριά ασθενείς.

Το βίντεο της εκστρατείας της στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 4 εκατ. επισκέψεις μέσα σε τρεις ημέρες.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=yPfe3rCcUeQ]