Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι υποστήριξε ότι δεν έχει «εντοπίσει κανένα ίχνος παρέμβασης» από το Λευκό Οίκο στην εν εξελίξει έρευνα που διεξάγει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για τις φερόμενες παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ads

Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρέι δήλωσε σε ένα κοινό στη σύνοδο Πληροφοριών και Εθνικής Ασφάλειας ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την ενδεχόμενη σύμπραξη του επιτελείου του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Στις αρχές Ιουνίου πάντως, ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κατέθετε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι Ρώσοι είχαν παρέμβει με κυβερνοεπιθέσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα.

Ads

Σχολίασε ωστόσο ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα αλλοίωσης ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση έγινε αντιληπτή από το FBI το καλοκαίρι του 2015, ενώ είχε ήδη διαπιστωθεί ότι είχαν διαρρεύσει πληροφορίες στα τέλη του ίδιου έτους.