Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς και απλοί πολίτες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης προς το Νεπάλ, που βίωσε το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου με τα 7,8 Ρίχτερ.

Ads

Η χώρα έχει κηρυχθεί από το Σάββατο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή, όπου σημειώθηκε είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των δράσεων αλληλεγγύης προς το Νεπάλ διαδραματίζουν τα social media, με ακτιβιστικές ομάδες και πληθώρα φορέων να χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter, προκειμένου να σχηματίσουν μια μεγάλη «διαδικτυακή γέφυρα στήριξης» προς τους σεισμοπαθείς.

Διαβάστε σχετικά:

Ανείπωτη τραγωδία στο Νεπάλ μετά τα 7,8 Ρίχτερ: 2.200 νεκροί – 5.000 τραυματίες [ΒΙΝΤΕΟ+ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ]

Επί ποδός, τόσο στο Νεπάλ όσο και στα περίχωρα βρίσκονται ιατρικά κλιμάκια από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά και την Ερυθρά Ημισέληνο.  Επιπλέον, η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λόγο αυτόν ζήτησε βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) και του Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ads

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου έχει ήδη αποστείλει μία ομάδα στο Νεπάλ, η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι υπογράμμισε ότι η χώρα του θα κάνει το παν προκειμένου να βοηθήσει το γειτονικό Νεπάλ: «Η Ινδία είναι μαζί με το Νεπάλ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή… Οι αποστολές διάσωσης και παροχή καθαρού νερού, τροφής, ιατρικής βοήθειας και καταλυμάτων παραμένει για εμάς ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Μόντι κατά τη διάρκεια έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας., ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια.

image

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας προχώρησε στην αποστολή κλιμακίου αποτελούμενου από 62 άτομα και οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, το οποίο θα συνδράμει στο έργο διάσωσης ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού. Παράλληλα, η χώρα έδωσε το πράσινο φως για τη μεταφορά τεσσάρων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ενώ δεσμεύτηκε και για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς τους σεισμοπαθείς.

«Πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση στο Νεπάλ, που είναι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Επομένως, είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε εκεί με κάθε δυνατό μέσο υποστήριξης και βοήθειας», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Ανάπτυξης Μόγκενς Γιένσεν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση «Action contre la Faim» έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID. Το State Department είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι μεταξύ των θυμάτων στο όρος Έβερεστ υπήρχαν και πέντε Αμερικανοί πολίτες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.