Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Παλαιστινίων, την καταδίκη ξένων χωρών και του αραβικού κόσμου προκάλεσε η επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Ads

Ο Μπεν-Γκβιρ, υπέρμαχος της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των Παλαιστινίων, στην πρώτη του δημόσια κίνηση ως υπουργός, από τότε που ορκίστηκε η κυβέρνηση Νετανιάχου, περπάτησε το πρωΐ της Τρίτης γύρω από τον ιερό τόπο, περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του 1967 απαγορεύτηκε στους Εβραίους να προσεύχονται στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, παρότι τους επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο ο οποίος αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απόπειρα να μετατραπεί το τέμενος Αλ-Άκσα «σε εβραϊκό ναό». Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Στάγεχ ζήτησε από τους Παλαιστίνιους «να αντισταθούν στις επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα».

Ads

«Το Όρος του Ναού είναι ανοικτό για όλους», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Γκβιρ. «Η κυβέρνησή μας δεν θα υποκύψει στις απειλές της Χαμάς», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ, αφού το ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας είχε χαρακτηρίσει την πρόθεσή του να μεταβεί στην Πλατεία «προμήνυμα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή».

Εκπρόσωπος της Χαμάς αποκάλεσε την επίσκεψη «έγκλημα» και διεμήνυσε πως η περιοχή «θα παραμείνει παλαιστινιακή, αραβική κι ισλαμική». 

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Η Γερμανία απηύθυνε έκκληση «να αποτραπούν οι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις». “Το καθεστώς” σε αυτή την Πλατεία στην Ιερουσαλήμ «συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους», υπογραμμίζει στο Twitter ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας για τις «προκλητικές ενέργειες κατά του τεμένους Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε επίσης τις «προκλητικές ενέργειες» Ισραηλινού αξιωματούχου. Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «εκφράζει την καταδίκη από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας της προκλητικής ενέργειας Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος εφόρμησε στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα».

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που το 2020 υπέγραψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, καταδίκασαν επίσης την «έφοδο» του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο Τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.