H Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Κίεβο να «τερματίσει τις βιαιοπραγίες και τα εγκλήματα πολέμου» που διαπράττουν τα τάγματα των «εθελοντών» που πολεμούν στο πλευρό των τακτικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, υπενθυμίζοντας στη νέα κυβέρνηση την υπόσχεσή της να ενισχύσει το κράτος δικαίου. Σημειώνεται ότι στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης κατά των αυτονομιστών μάχονται αρκετές παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τα τάγματα αυτά για κλοπές και εκβιασμούς, απαγωγές, αυθαίρετες κρατήσεις ή ακόμα και για ενδεχόμενες εκτελέσεις.

Ads

«Οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να αναπαράγουν τις παράνομες ενέργειες και τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται κυρίως σε περιοχές τις οποίες στο παρελθόν ήλεγχαν οι αποσχιστές», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι, με την ευκαιρία μιας συνάντησης στο Κίεβο με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η έκκληση βασίζεται στα συμπεράσματα των ερευνητών της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκαναν λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό βιαιοπραγιών στην περιοχή του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, τις οποίες διέπραξε το τάγμα «Αϊντάρ».

«Εάν η κυβέρνηση δεν παρέμβει προκειμένου να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις βιαιοπραγίες, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία και να εξανεμιστούν οι προθέσεις που είχαν εκδηλώσει δημόσια οι νέες ουκρανικές αρχές να σεβαστούν και να ενισχύσουν το νόμο», προειδοποίησε ο Σέτι.

Ads

Η οργάνωση κάλεσε το Κίεβο να φροντίσει όλα τα τάγματα εθελοντών, περιλαμβανομένου του Αϊντάρ, να τεθούν υπό τον έλεγχο μιας αποτελεσματικής διοίκησης και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη διάπραξη εγκλημάτων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με αφορμή τη συνάντησή τους, ο Γιατσένιουκ «επιβεβαίωσε την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου για όλους τους δράστες εγκλημάτων».

Από την Παρασκευή έχει τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, η οποία όμως βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης καθώς καθόλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου διεξήχθησαν κατά τόπους αιματηρές συγκρούσεις. 

Σήμερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, επισκέφθηκε την Μαριούπολη, και προέβη σε δηλώσεις που δεν προμηνύουν αποκλιμάκωση: «Αυτή είναι η ουκρανική μας γη, δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν. […] Έδωσα διαταγή στον στρατό να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη. Ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα». Ανέφερε, δε, πως συμφώνησε με μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ ώστε να παράσχουν οπλισμό στην Ουκρανία – κάτι που ζητά από τον Μάρτιο με σκοπό να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές. 

Παρόλα αυτά, επίσης, ανακοίνωσε την απελευθέρωση 1.200 Ουκρανών στρατιωτών από τους φιλορώσους – η ανταλλαγή αιχμαλώτων ήταν ένας από τους όρους της εκεχειρίας.