Για καταχρηστική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Κύπρο, σε συνθήκες που μοιάζουν με φυλακή, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία. Όπως τονίζει η οργάνωση, άτομα τα οποία δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται συστηματικά έως και 18 μήνες ή περισσότερο. Μεταξύ των κρατουμένων που αιτούνται άσυλο συμπεριλαμβάνονται και Σύροι πρόσφυγες. Αίσθηση προκαλεί επίσης η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας ότι δύο γυναίκες χωρίστηκαν βίαια από τα παιδιά τους.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνει ότι «αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν ερευνητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρο δείχνουν ότι οι αρχές εκμεταλλεύονται τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας την αυτόματη κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία τους, οι οποίες καθιστούν την κράτηση ως λύση έσχατης ανάγκης». «Η πρακτική αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζει η Οργάνωση.

«Η συστηματική κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων επί μήνες δείχνει την ανατριχιαστική έλλειψη συμπόνιας της Κύπρου, καθώς και την πλήρη παραμέληση των διεθνών υποχρεώσεών της», δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στον τομέα των Δικαιωμάτων των Προσφύγων και των Μεταναστών.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι, εντός της ΕΕ, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται υπό σκληρές συνθήκες, οι οποίες μοιάζουν με συνθήκες κράτησης σε φυλακές, επί παρατεταμένες περιόδους, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 18 μήνες και κάποιες φορές περισσότερο. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί τη μέθοδο κράτησης των μεταναστών συστηματικά, για να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει δυνητικούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε ο Elsayed Ali.

Ads

Η οργάνωση αναφέρει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, κρατούμενες γυναίκες χωρίστηκαν με βίαιο τρόπο από τα μικρά παιδιά τους. Το ένα ήταν βρέφος μόλις 19 μηνών, το άλλο τριών ετών. Στη συνέχεια τα παιδιά παραδόθηκαν σε κοινωνικές υπηρεσίες. Οι γυναίκες ήταν κάτοικοι της Κύπρου, εδώ και καιρό, και είναι παντρεμένες με πολίτες της Ε.Ε.

Σύμφωνα επίσης με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον ένα άτομο κρατείται στη Μενόγια, το κύριο κέντρο κράτησης του νησιού, εδώ και 22 μήνες, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου που ορίζει στους 18 μήνες το ανώτατο όριο κράτησης.

Η Μενόγια είναι ουσιαστικά μία φυλακή, που απλώς δεν ονομάζεται φυλακή, καταγγέλλει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι. «Πίσω από τα διπλά μεταλλικά κιγκλιδώματα ζουν οι κρατούμενοι ο ένας επάνω στον άλλον και δεν τούς επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το κτίριο παρά διόμισι ώρες την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατηγορεί τις τις κυπριακές αρχές ότι «τηρούν ανηλεή και αυθαίρετη στάση απέναντι στους μετανάστες».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις αρχές Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία συνάντησε εννέα Σύρους πρόσφυγες που κρατούνται στη Μενόγια, από τους οποίους τουλάχιστον ένας έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές κρατούν Σύρους στη Μενόγια, τη στιγμή που η πολιτική τους είναι να μη απελαύνονται οι Σύροι προς τη Συρία», λέει ο Σερίφ Ελσάγεντ-Αλι, σύμφωνα με τον οποίο η μοναδική εξήγηση είναι πως επιδιώκουν «να στείλουν ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους Σύρους λέγοντάς τους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι» στην Κύπρο.