Φόβους για την πιθανότητα επανέναρξης των εκτελέσεων στη Ζιμπάμπουε, τους οποίους δημιουργεί ο διορισμός νέου δήμιου στις ποινικές φυλακές Χαράρε, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Ads

 
Η θέση του δήμιου ήταν κενή από το 2005 και, σύμφωνα με την υπό κρατική ιδιοκτησία εφημερίδα της χώρας Χέραλντ, εικάζεται ότι στη θέση προσελήφθη άνδρας με καταγωγή από το Μαλάουι. Ο τελευταίος δήμιος της Ζιμπάμπουε συνταξιοδοτήθηκε το 2005 και για χρόνια αναζητείτο ο αντικαταστάτης του.
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνει ότι και μόνο η πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης είναι «μακάβρια» και ζήτησε εκ νέου την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα.
 
Η διοίκηση των φυλακών δήλωσε ότι 74 άνδρες και δύο γυναίκες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο και αναμένουν την εκτέλεσή τους. Πάντως τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτέλεση κρατουμένου στη χώρα.
 
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τη χώρα να καταργήσει με συνταγματική πρόβλεψη τη θανατική ποινή, με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση και το δημοψήφισμα το οποίο θα την επισφραγίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Το προσχέδιο εξαιρεί τους άνδρες και τις γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 70 από την εφαρμογή της εσχάτης των ποινών.