Τρόπους άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit αναζητούν απόψε οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο στη συζήτηση που θα έχουν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όσο και μεταξύ τους. Αισιόδοξη εμφανίζεται η Βρετανία, αν και στις Βρυξέλλες κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ads

Για «σημαντική πρόοδο» στη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτζμπουργκ τον περασμένο μήνα έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών – μελών της ΕΕ για το Brexit.

«Θα μιλήσω στους ηγέτες για την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε από τη Σύνοδο του Σάλτζμπουργκ σε ό,τι αφορά τόσο τη συμφωνία αποχώρησης όσο και τη μέλλουσα συνεργασίας» δήλωσε η Τ.Μέι, προσθέτοντας ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή. Τώρα είναι η ώρα να την κάνουμε πραγματικότητα». Η Βρετανή πρωθυπουργός ανέφερε, ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί, με εξαίρεση το θέμα της αποφυγής των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας.

 Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μια συμφωνία

Ads

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, πολύ περισσότερο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε τις επόμενες εβομάδες με ψυχραιμία και υπομονή», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία.

«Εργαστήκαμε σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και νύχτες προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική συμφωνία για την αποχώρηση και την κοινή πολιτική δήλωση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας πως το «Brexit πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο για όλους και για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Ιρλανδίας».

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Εφικτή εξακολουθεί να θεωρεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ,  προετοιμάζεται ωστόσο και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να πετύχουμε μια καλή και βιώσιμη συμφωνία εξόδου. Η προετοιμασία ωστόσο για κάθε σενάριο αποτελεί ταυτόχρονα δείγμα υπεύθυνης και μακρόπνοης διακυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας ενώπιον του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στην καθιερωμένη ομιλία της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και το ενδεχόμενο η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.