Διέψευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προετοιμάζει ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη στην Ε.Ε., που θα κινητοποιούσε 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοινώνοντας πως οι αριθμοί που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα El Pais δεν έχουν καμιά βάση.
 

Ads

«Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν δεν βασίζονται σε καμιά πραγματικότητα», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
 
Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρθηκε χθες Κυριακή σε ένα είδος «Σχεδίου Μάρσαλ» σε ευρωπαϊκή κλίμακα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις 200 δισ. ευρώ για προγράμματα υποδομής, τις ανανεώσιμες ενέργειες και τις τεχνολογίες αιχμής.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει πολλές θέματα που ήδη συζητούνται εδώ και πολλούς μήνες από τους Ευρωπαίους: μεγάλα ευρωπαϊκά δάνεια (τα «project bonds»), έναν αυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός ταμείου το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
 
Ν. Κάμερον: Μακρύς ακόμη ο δρόμος της κρίσης στην ευρωζώνη
 
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τις οποίες η κρίση στην ευρωζώνη «δεν είναι ούτε στα μισά της διαδρομής». Με τη χώρα του να βυθίζεται σε διπλή ύφεση, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την άποψη ότι το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία δίνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό πρόγραμμα της λιτότητας που τους έχει επιβληθεί.
 
Οι παρατηρήσεις του Ντ. Κάμερον «δεν βοηθούν» και «δεν συμφωνούμε μαζί του», απάντησαν κύκλοι της Κομισιόν.
 
«Με τν βρετανική οικονομία να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο, ο κ. Κάμερον καλύτερα να στρέψει την προσοχή του στα του οίκου του», σχολίασε εκπρόσωπος του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ.
 
«Όλοι οι ηγέτες, εντός κι εκτός Ευρωζώνης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, με υποθέσεις για ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα. Αρκετά προβλήματα έχουμε», τόνισε γερμανική κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είμαστε πιο αισιόδοξοι από εκείνον».
 
O Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC: «Δεν νομίζω να έχουμε διανύσει ούτε τη μισή διαδρομή για να βγούμε από την κρίση, καθώς αυτό που συμβαίνει στην Ευρωζώνη είναι η αδυναμία χωρών να προσαρμοστούν σε ένα κοινό νόμισμα».
 
«Θα είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καθώς θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα: θέλουν ενιαίο νόμισμα, με ενιαία οικονομική πολιτική ή θα προχωρήσουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση;», αναρωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός.