Κόντρα εντός των δυνάμεων των πεζοναυτών των ΗΠΑ (δύναμη SEAL) έχει προκύψει αναφορικά με το ποιος ήταν ο εκτελεστής του Οσάμα μπιν Λάντεν. Για το ζήτημα υπάρχουν σαφώς αντικρουόμενες αναφορές που φουντώνουν μετά την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού Fox ότι στις 11 Νοέμβρη θα φιλοξενήσει τον άνθρωπο που πάτησε τελευταίος τη σκανδάλη.

Ads

 
Όπως έγινε γνωστό χθες αυτός δεν είναι άλλος από τον Ρομπ Ο’ Νιλ ο οποίος φέρεται να είναι και ο άνθρωπος που είχε δώσει την πασίγνωστη συνέντευξη στο Esquire ως «ο εκτελεστής».
 
Η εκδοχή του Ρομπ Ο’ Νιλ αμφισβητείται από τον Ματ Μπισονέτ, επίσης πρώην μέλους των SEAL, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο εκτελεστής ήταν άλλος. Στους δε κόλπους της δύναμης των πεζοναυτών υπάρχει ενόχληση και για τους δυο καθώς θεωρείται ότι δεν σέβονται την παράδοση μυστικότητας στους SEAL.
 
Ο Ρομπ Ο’ Νιλ ισχυρίζεται ότι μαζί με έναν συνάδελφό του – η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη – ανέβηκαν με τις σκάλες στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και τον είδαν από την πόρτα ενός εκ των δωματίων.
 
Ο κομάντο που δεν κατονομάζεται, με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ως επικεφαλής της ομάδας, πυροβόλησε τον μπιν Λάντεν, αλλά σύμφωνα με τον Ο΄Νιλ, αστόχησε. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ο΄Νιλ μπήκε στο δωμάτιο και κατά τα λεγόμενά του σκότωσε τον ηγέτη της αλ Κάιντα πυροβολώντας τον στο κεφάλι.
 
Ο Ματ Μπισονέτ, συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν και το 2012 είχε γράψει το σχετικό βιβλίο «Μία καθόλου εύκολη ημέρα». Αυτός περιγράφει ότι ο τον μπιν Λάντεν σκότωσε ο πρώτος πεζοναύτης που δεν κατονομάστηκε ποτέ
 
Την Πέμπτη, ο Μπισονέτ δεν αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό του Ο’ Νιλ σε συνέντευξή του στο NBC News. «Δύο διαφορετικοί άνθρωποι αφηγούνται δύο διαφορετικές ιστορίες για δύο διαφορετικούς λόγους» είπε σε δηλώσεις του. «Ό,τι λέει, το λέει. Δεν θέλω να το σχολιάσω» πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Αρκετά μέλη των Seals, πάντως υποστηρίζουν ότι το σκοτάδι και η στενότητα του χώρου μέσα στο κτίριο όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν κάνουν σχεδόν αδύνατο τον προσδιορισμό του ανθρώπου που έριξε τις σφαίρες που σκότωσαν τελικά τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
 
Η επίσημη εκδοχή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση έπειτα από πολλά χρόνια. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διαψεύδουν, αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ο’ Νιλ, αλλά ανώτερα στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε όλα τα μέλη των Navy Seals καλώντας τα να τηρήσουν τον κώδικα σιωπής σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρήσεις τους, περιλαμβανομένου τού να μην διεκδικούν «δημοσίως τα εύσημα».