Περίπου 100 Ιταλοί ανθρακωρύχοι σε ορυχείο της Σαρδηνίας, το οποίο απειλείται με οριστική διακοπή της παραγωγής του, έχουν κλειστεί 400 μέτρα κάτω από τη γη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Υποστηρίζουν ότι έχουν μαζί τους 400 κιλά εκρηκτικών και διαμηνύουν ότι θα βγουν από το ορυχείο μόνο αν βρεθεί οριστική λύση η οποία θα τους εγγυάται ότι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

Ads

Μέχρι πρότινος, τις ανάγκες του ορυχείου Carbosulcis κάλυπτε η περιφέρεια της Σαρδηνίας, ωστόσο, από το τέλος του 2012 δεν προβλέπεται κανενός είδους επιχορήγηση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να υπογραφεί συμφωνία για την παραγωγή «καθαρής ενέργειας» σε συνεργασία με κοντινό κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Enel. 

Για την έγκριση του σχεδίου, κόστους 200 εκατ. ευρώ, είναι αναγκαία η συγχρηματοδότηση σε μεγάλο ποσοστό από την ΕΕ, το οποίο ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προορίζει για τη βορειοανατολική περιφέρεια του Βένετο.

Ads

Αντίστοιχες μορφές διαμαρτυρίας στο ορυχείο Carbosulcis έχουν προηγηθεί το 1984, το 1993 και το 1995. Στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει κλεισμένοι στο ορυχείο για περισσότερες απο 100 ημέρες.