Συνέχεια φαίνεται να έχει η αποκάλυψη που έκανε η Daily Mail με φωτογραφίες να δείχνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να απολαμβάνει τις διακοπές του σε πανάκριβη βίλα στην Μαρμπέγια της Ισπανίας με τη Βρετανία -εκτός από την πανδημία- να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων.

Ads

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Guardian επικαλείται έγγραφα σχετικά με την υπερπολυτελή βίλα με τις δύο πισίνες, το βιολογικό αγρόκτημα και το ιδιωτικό δάσος που θέτουν ζητήματα διαφάνειας αφού δείχνουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολυτελούς βίλας που του δάνεισε ο υπουργός περιβάλλοντος Ζακ Γκόλντσμιθ, περνάει μέσα από διάφορες αδιαφανείς εταιρείες φορολογικών παραδείσων.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο υπουργός και η οικογένειά του ενδέχεται να κατείχαν το ακίνητο μέσω μιας εταιρείας της Μάλτας που διατηρούνταν από εταιρείες στα νησιά Τερκς και Κάικος (Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καραϊβική) και διοικούνταν από μια εταιρεία με έδρα την Ελβετία.

Ο Γκόλντσμιθ αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ ο εκπρόσωπός του δεν το διέψευσε. Όπως αναφέρει η Guardian, οι διακοπές του Μπόρις Τζόνσον σε ένα ακίνητο η ιδιοκτησία του οποίου φαίνεται να περνά μέσα από μια περίεργη αλυσίδα εταιρειών  θα μπορούσε να εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διαφάνεια όσον αφορά στις υπεράκτιες ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Την περασμένη εβδομάδα, τα Pandora Papers έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα τη χρήση υπεράκτιων δικαιοδοσιών από ανώτερα στελέχη και δωρητές του Συντηρητικού κόμματος. Απαντώντας στις αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολιτικοί και πλούσιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε υπεράκτιους παραδείσους για να προστατέψουν την περιουσία τους, η καγκελάριος, Rishi Sunak, είπε ότι η χρήση υπεράκτιων εταιρειών για την αποφυγή φόρων και την απόκρυψη του πλούτου από τις αρχές «είναι παγκόσμιο πρόβλημα».