Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Μάλτας. Περίπου 500 μετανάστες οι οποίοι ταξίδευαν προς την Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους, όταν οι διακινητές τους βύθισαν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν. Επιζώντες ανέφεραν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι όχι μόνο η βύθιση του πλοίου ήταν εσκεμμένη αλλά και ότι οι διακινητές γελούσαν αφού είχαν βυθίσει το σκάφος.

Ads

Μετά την αναχώρησή τους από το λιμάνι της πόλης Νταμιέτα στην Αίγυπτο, στις 6 Σεπτεμβρίου, οι μετανάστες -από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Σουδάν και την Αίγυπτο- αναγκάστηκαν να αλλάξουν πλοία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όμως όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο τελευταίο σκάφος, μικρότερο και λιγότερο ασφαλές, οι διακινητές που βρίσκονταν σε ένα τρίτο πλοίο εμβόλισαν με την πρύμνη το σκάφος των μεταναστών, το οποίο βυθίστηκε. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι διασώθηκαν μια ημέρα αργότερα από τη θάλασσα. Ακόμη εννέα άτομα διασώθηκαν από διερχόμενα πλοία, ελληνικά και μαλτέζικα. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Μόνο εννέα επιζώντες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, οι οποίοι αναρρώνουν στην Κρήτη και στη Σικελία. 

Ads

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι ανάμεσα στους αγνοούμενος που χάθηκαν στη θάλασσα βρίσκονται και περίπου 100 παιδιά.

«Το σκάφος των διακινητών προσέγγισε το πλοίο με τους μετανάστες, μερικοί από τους οποίους κατάφεραν να πηδήξουν στο μικρότερο σκάφος», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης  σε ανακοίνωσή του. «Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διακινητές τους ανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα και μετά εμβόλισαν το μεγαλύτερο σκάφος. Άρχισε να βυθίζεται αμέσως ενώ οι διακινητές παρέμειναν στο σημείο μέχρι να βεβαιωθούν ότι το πλοίο των μεταναστών είχε βυθιστεί εντελώς».

«Γελούσαν και όταν το πλοίο χτυπήθηκε για πρώτη φορά ένας από τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό  αυτοκτόνησε, κρεμάστηκε, μέσα στην απελπισία του», ανέφερε ένας από τους επιζώντες στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι επιζώντες είπαν στον ΔΟΜ ότι το γραφείο το οποίο οργάνωσε το ταξίδι τους από τη Γάζα τους χρέωσε 2.000 δολάρια το άτομο, τα οποία κατέβαλλαν προκαταβολικά.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες αργότερα, σκάφος με περίπου 250 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, ενώ προσπαθούσε να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές. Έχουν διασωθεί μόνο 26 άτομα.