Την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, ανακοίνωσε ο Πούτιν με διάγγελμα διάρκειας σχεδόν μίας ώρας, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Ads

«Αναγνωρίζω την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Ντόνενσκ και της Δημοκρατίας του Ντονμπάς. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό» δήλωσε εμφατικά, οδηγώντας την ουκρανική κρίση σε νέα κλιμάκωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε πως «δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ» και παράλληλα δήλωσε πως «αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρει η Ρωσία για την παγκόσμια σταθερότητα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της Ουκρανίας και της σχέσης της με τη Ρωσία, στο ρόλο της Δύσης και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Ads

Σταχυολογούμε βασικά αποσπάσματα του διαγγέλματός του:

«Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας»

«Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη. Η Ουκρανία είναι Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για μας, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας.

Η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

Σήμερα δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ουκρανία. Η ρωσική γλώσσα αφαιρείται από όλες τις δημόσιες σφαίρες στην Ουκρανία».

«Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία»

«Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1991-2013.

Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης.

Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία. Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανίας. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία».

«Το “πραξικόπημα” του Μαϊντάν»

«Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία.

Το «πραξικόπημα» του Μαϊντάν υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε την Ουκρανία σε αδιέξοδο, την έσπρωξε σε εμφύλιο. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν».

«Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία»

«Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή. Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό.

Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών. Εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Αμερικανικά ντρόουνς κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο. Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς».

«Θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς καμία δικαιολογία»

«Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την απειλή κυρώσεων, μπορεί να την βάλουν, δεν θα μπορέσουν όμως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας.

Θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς καμία δικαιολογία. Να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία.

Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο και με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στον Ντονμπάς».

Αμέσως μετά το διάγγελμα της μίας ώρας, ο Πούτιν μετέβη σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου και υπέγραψε το διάταγμα της αναγνώρισης των περιοχών του Ντονμπάς.