Σε διάγγελμα προς τον Ρωσικό λαό προχώρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με την ανταρσία Πριγκόζιν, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ads

Αρχικά, τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους μαχητές της Wagner είναι πατριώτες και ευχαρίστησε διοικητές και στρατιώτες της μισθοφορικής οργάνωσης, καθώς αποφεύχθηκε το αιματοκύλισμα. Παράλληλα ωστόσο ανέφερε πως «οι οργανωτές της ανταρσίας θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας», πρόσθεσε. «Οποιεσδήποτε απόπειρες εκβιασμού για την οργάνωση εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι οργανωτές της εξέγερσης, έχοντας προδώσει τη χώρα, πρόδωσαν αυτούς που ήταν μαζί τους».

«Υπόσχομαι σε όσους από την Wagner επιθυμούν να πάνε στην Λευκορωσία, ότι θα τηρήσω την υπόσχεση μου», υπογράμμισε βέβαια στη συνέχεια.

Ads

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανάρτησε ένα ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών στο οποίο υποστηρίζει ότι ο σκοπός της προέλασης των δυνάμεών του δεν ήταν να ανατραπεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά να αποφευχθεί η διάλυση της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Η Wagner εκτελεί εργασίες σε όλο τον κόσμο. Αναμένετο να σταματήσει να υπάρχει από την 1η Ιουλίου 2023. Ολοι οι εργαζόμενοί μας αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας, μόνο το 1%-2% αποφάσισε να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό», είπε.