Φριχτές εικόνες στα συντρίμμια της Γάζας. Βομβαρδισμοί όλο το βράδυ του Σαββάτου. Αιματηρή η ανατολή της Κυριακής με δεκάδες θύματα. Νέος βομβαρισμός σε σχολείο του ΟΗΕ. Παραδοχή από το Ισραήλ. Παιδιά καταπλακωμένα από τσιμέντο. Συνεχείς οι εκκλήσεις για εκκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του λέγοντας ξεκάθαρα ότι οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν ούτε όταν ολοκληρωθεί η «πρωταρχική του αποστολή για την καταστροφή των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας». Χθες βράδυ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα το οποίο διεμήνυσε ότι η Χαμάς θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος. Από την πλευρά της η Χαμάς απάντησε άμεσα ότι «θα συνεχίσουμε την αντίσταση». Στη μάχη σκοτώθηκε τελικά ο στρατιώτης που, σύμφωνα, με το Ισραήλ, είχε απαχθεί από τη Χαμάς πράγμα που οδήγησε στο σπάσιμο της εκεχειρίας την Παρασκευή. Η ανακοίνωση ήρθε από τον ισραηλινό στρατό.

Ads

Νέο αίμα αμάχων

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σήμερα το βράδυ παραδέχτηκαν ότι έβαλαν εναντίον στόχου κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ.

«Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο τρεις τρομοκράτες του Ισλαμικού Τζιχάντ που επέβαιναν σε ένα μηχανάκι κοντά στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις «εξετάζουν τις συνέπειες που είχε αυτό το πλήγμα».

Ads

Η πυραυλική επίθεση έπληξε την είσοδο του σχολείου στη Ράφα. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χαμάς, είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

Η επίθεση προκάλεσε την οργή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το Λευκό Οίκο και σε όλο τον κόσμο

Διάγγελμα Νετανιάχου

«Αφότου επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής των τούνελ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες για την ασφάλειά μας και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες μας να αμυνθούμε, μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για εσας, του Ισραηλινούς πολίτες» διεμήνυσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται» είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στο στόχο του, την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Γάζα. Και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ο στρατός θα ετοιμαστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του με μοναδική του έγνοια την ασφάλειά μας» συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την αποστολή που ενδεχομένως θα αναλάβουν στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα – κάτι που θα προτιμούσα – είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Νετανιάχου.

Των δηλώσεων του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί πληροφορίες που είχαν μεταδώσει ισραηλινά κανάλια, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει όλα τα τούνελ της Χαμάς.

Άμεση απάντηση από τη Χαμάς

«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Χαμάς αμέσως μετά το διάγγελμα. «Ο Νετανιάχου (ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) θέλει λανθασμένα να διεκδικήσει μια νίκη για την κυβέρνηση και τον στρατό του» πρόσθεσε.

Σκοτώθηκε δεν απήχθη ο Ισραηλινός στρατιώτης

Στο μεταξύ, ο Χαντάρ Γκολντίν, ο Ισραηλινός στρατιώτης, για τον οποίο ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. Σημειώνεται ότι η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως δεν τον κρατά.

image

«Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε τον θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, αντιστράτηγου Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νέοι βομβαρδισμοί τη νύχτα

Το Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της Παρασκευής σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Στο μεταξύ, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Τα εννέα θύματα σκοτώθηκαν στη Ράφα και τα τρία στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.700 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 63 στρατιώτες, καθώς και δύο Ισραηλινοί πολίτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ