Με νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις  πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την Ουκρανία και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας περιοχών του Ντονμπάς.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ενώ σήμερα ζήτησε και πήρε έγκριση από το Κοινοβούλιο για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό, με τον Πούτιν, ωστόσο, να αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters ότι δεν είπε πως θα στείλει άμεσα στρατό στο Ντονμπάς.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότιν «Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» διαμήνυσε και αναφέρθηκε σε μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στο χρέος της Ρωσίας.

Ads

Σε αυτό που αποκάλεσε «πρώτη δόση» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κινήσεις για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν δύο μεγάλες τράπεζες – τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα – και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν «κατά πολύ» τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Θα κρίνουμε τη Ρωσία βάση των πράξεων και όχι των λόγων της, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο.