Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου της Μολδαβίας χτες το βράδυ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της βουλής, η οποια διόρισε τον καινούργιο πρωθυπουργό Πάβελ Φίλιπ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της διαφθοράς και ζητούσαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως οι δυνάμεις της αστυνομίας κατάφεραν να τους απωθήσουν.

Ads

Νωρίτερα, η Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στον Πάβελ Φίλιπ, ο οποίος είναι επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος και υπέρ της Ευρώπης. Ο ίδιος είναι πρώην υπουργός Τεχνολογίας και επελέγη ως συμβιβαστική λύση από τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάε Τιμόφτι για το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση του Πάβελ Φίλιπ πήρε το πράσινο φως από την Βουλή χωρίς καν να προηγηθεί συζήτηση. «Το να σχηματίζουν μια κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη για τις ζωές μας και τη μοίρα μας σε τόσο λίγο χρόνο, βλέποντας τόσους πολίτες έξω από το κοινοβούλιο, είναι κοροϊδία», δήλωσε μια ψηφοφόρος.  «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με τα μέλη της, ούτε με τον τρόπο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση. Δεν λειτουργούν ως μέλη του κοινοβουλίου, αλλά ως κακοποιοί», πρόσθεσε ένας κάτοικος του Κισινάου.

Αφορμή της εξέγερσης ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο μεταξύ της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της γενικής εισαγγελίας Ομόσπονδου Κρατιδίου στο οποίο είχαν εξαφανιστεί 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με το ένα όγδοο της οικονομικής δυνάμης της Μολδαβίας. Μετά το περιστατικό, το βιοτικό επίπεδο χειροτέρεψε και μάλιστα ο πληθωρισμός αυξήθηκε, με αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός Βαλερίου Στρέλετ να καθαιρεθεί με ψηφοφορία. Τότε, σχεδόν 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη πρωτεύουσα της Μολδαβίας εναντίον της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η νέα κυβέρνηση εξυπηρετεί την ελίτ της χώρας.

Ads