«Έχουμε μία και μοναδική ψυχή» και «δεν θέλουμε να κοπούμε στα δύο» φώναζαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Ισπανίας.
 

Ads

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία έφθαναν τους 6.000, ανέμιζαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες στην Πλάσα ντε Καταλούνια, στο κέντρο της πόλης, σε μία κινητοποίηση που είχε περισσότερο οικογενειακό παρά εθνικιστικό χρώμα και πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Πλατφόρμας της Ισπανίας και των Καταλανών.
 
«Έχουμε μία και μοναδική ψυχή», «Και εγώ είμαι Καταλανός», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ σε ένα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει «Μπάρσα+Μαδρίτη=Λα Ρόχα», εν είδει εξορκισμού καθώς στην τελευταία ποδοσφαιρική αναμέτρηση του «κλάσικο» μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα, το παιχνίδι έδωσε ευκαιρία στους εθνικιστές οπαδούς να αναπετάσσουν μία τεράστια καταλανική σημαία και πολλές «εστελάντες» (αυτονομιστικά λάβαρα).
 
«Ευρώπη βοήθησέ μας. Οι εθνικιστές είναι τρελοί», έγραφε στα αγγλικά μία άλλη επιγραφή.

image
 
Η διαδήλωση κατέληξε στην ανάγνωση ενός μανιφέστου στα καταλανικά, τα καστιλιάνικα και τα αγγλικά, στο οποίο υπογραμμιζόταν: «Ουδείς έχει δικαίωμα να μας ζητήσει να είμαστε είτε Καταλανοί είτε Ισπανοί». Στη συνέχεια το πλήθος διαλύθηκε κάπως βιαστικά, διότι είχε αρχίσει να βρέχει.
 
Η Καταλονία, μεγάλη και πλούσια περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας, γνωρίζει μία αναβίωση των αυτονομιστικών της διεκδικήσεωνπου είχαν καταλήξει στην μεγάλη κινητοποίηση της καταλανικής εθνικής εορτής της Ντιάδα στις 11 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για την πλέον χρεωμένη από τις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, καθώς έλαβε από το ειδικό Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA) 5,433 δισ. ευρώ, δηλαδή 410 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα ζητούσε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της.

Ads