Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ που ζητούν ελεύθερες εκλογές και άρση των κινεζικών περιορισμών στην επιλογή υποψηφίων διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τους δρόμους αν η τοπική κυβέρνηση δεν παραιτηθεί. Μάλιστα προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα τους με κατάληψη ακόμη και κυβερνητικών κτιρίων.

Ads

Ο Λεστερ Σουμ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος, δήλωσε πως δεν απορρίπτει μια συνάντηση με την επίσημη κινεζική κυβέρνηση αλλά το αίτημα πλέον είναι να παραιτηθεί ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, Λίονγκ Τσουν Γινγκ.

Την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για την Κίνα, πραγματοποιήθηκαν νέες μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο, ενώ νέα κτίρια κατελήφθησαν, στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν σημειωθεί από το 1997, όταν η κυριαρχία της πρώην βρετανική αποικία μεταβιβάστηκε στην Κίνα. Επιπλέον οι διαδηλώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Κίνα από τα γεγονότα του 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. 

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, κατά την ομιλία του την Τετάρτη, δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στις διαδηλώσεις, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η Κίνα «θα προστατεύσει τα συμφέροντά του Χονγκ Κονγκ». «Η κεντρική κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα όσα ορίζονται από τη συμφωνία ‘μια χώρα, δύο συστήματα’ διασφαλ΄λιζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ», είπε.

Ads