Για 43η ημέρα στη Βουλγαρία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, που έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών». Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή το διορισμό του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεφσκι στην προεδρία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Αν και ο διορισμός του ανακλήθηκε οι πολίτες συνέχισαν να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι την οποία κατηγορούν για σχέσεις με την ολιγαρχία.

Ads

 
Η νέα κυβέρνηση πριν ακόμα συμπληρώσει δυο μήνες ζωής, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης. Του κινήματος ηγούνται κυρίως νέοι της Βουλγαρίας που διαμαρτύρονται για τη διαφθορά. Υπενθυμίζεται πως μαζικές διαδηλώσεις για τη φτώχεια ανέτρεψαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, τον Φεβρουάριο
 
Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών που διενεργήθηκαν στην Βουλγαρία ανέδειξαν πρώτο κόμμα το GERB του Μπορίσοφ, το οποίο ωστόσο δεν κέρδισε την αυτοδυναμία. Χωρίς κοινοβουλευτική υποστήριξη ο Μπορίσοφ παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ο πρόεδρος στη συνέχεια έδωσε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Ορεσάρσκι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά τις αντιδράσεις κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 120 ψήφους υπέρ έναντι 97 κατά.
 
Η ένταση στη Βουλγαρία κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη όταν διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους της Βουλγαρικής Βουλής με αποτέλεσμα να παγιδευθούν στο κτίριο περίπου 100 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και μέλη του προσωπικού. O πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Καλώ τους διαδηλωτές να απέχουν από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης».
 
Εν τω μεταξύ τα στοιχεία του Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βουλγαρίας καταδεικνύουν την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος της Βουλγαρικής κοινωνίας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία το κατα κεφαλήν κόστος ζωής στη Βουλγαρία στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανήλθε στα 563 λέβα (περίπου 280 ευρώ) ενώ το όριο της φτώχιας ορίζεται στα 214 λέβα το μήνα. Με τόσα και λιγότερα λεφτά προσπαθούν να επιβιώσουν ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες Βούλγαροι, ενώ ακόμα 3,7 εκατομμύρια (που αντιστοιχεί στο 57% των νοικοκυριών) έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 310 λέβα (155 ευρώ). Η «μεσαία τάξη» υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια, που διαθέτουν αποδοχές από 310 έως 564 λέβα το μήνα, ενώ οι «πλούσιοι» αποτελούν 13% του συνολικού πληθυσμού.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία περίπου το 50% των χρημάτων οι Βούλγαροι το διαθέτουν για διατροφή, ενώ με το υπόλοιπο 50% αγοράζουν βασικά αγαθά και πληρώνουν λογαριασμούς. Τα έξοδα για φως, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο κλπ. κατέχουν, εν τω μεταξύ πολύ ουσιαστικό μέρος στις μηνιαίες πληρωμές των νοικοκυριών, όπως ανήγγειλε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (ΚΝΣΒ) Βιολέτα Ιβανόβα.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου ΚΝΣΒ Πλάμεν Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για νέα ύφεση και «αρνητική αύξηση» της οικονομίας φέτος. Ο συνδικαλιστής ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα υποστήριξης των κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, το κόστος της ζωής στη Βουλγαρία έχει ανέβει κατά 17 % τα περασμένα τέσσερα χρόνια, ενώ αντίθετα τα εισοδήματα των Βούλγαρων έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
 
Περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στη Βουλγαρία έχουν χρεοκοπήσει τα περασμένα τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ντραγκομίρ Στόινεφ, ο οποίος υπογράμμισε στην ομιλία του σε πρόσφατο επιχειρηματικό συνέδριο, ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων σε δημόσιες αναθέσεις, σε νέες αγορές και σε ευκολότερη πίστωση είναι προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου και της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.