Είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει χαρακτηριστεί μέχρι και «παρανοϊκός». Δημιουργεί το φόβο ότι η εκλογή του θα μπορούσε να είναι καταστροφική όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί προκλητική, ακόμη και αγοραία γλώσσα και λέει τα πιο ακραία πράγματα. Τι λέει όμως με τη γλώσσα του σώματός του; 

Ads

Η γλώσσα του σώματος και οι χειρονομίες του Ντόναλντ Τραμπ – όπως και πολλών άλλων πολιτικών κατά το παρελθόν – έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης επικοινωνιολόγων και άλλων ειδικών. Προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν γιατί χρησιμοποιεί μια χειρονομία, τι θέλει να πετύχει με αυτή και κυρίως αν πιστεύει αυτά που λέει. 

Η Mary Civiello ειδική της γλώσσας του σώματος εξηγεί στο BBC τι κρύβεται πίσω από τις πέντε βασικές χειρονομίες που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ και για πιο λόγο το κάνει. 

«Ο Τραμπ είναι ένα πλάσμα της Νέας Υόρκης και οι Νεοϋορκέζοι κάνουν πολλές χειρονομίες όταν μιλούν. Όλοι το κάνουν. Ο Τραμπ διασκεδάσει ακόμη κι αν δεν θεωρείτε καθόλου αξιόπιστα αυτά που λέει. Δεν πιστεύω ότι ‘προπονήθηκε’ στη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί. Κι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αυθεντικός» υποστηρίζει η Civiello. 

Ads

Οι πέντε χειρονομίες – σήμα κατατεθέν του Τραμπ: 

1. Ο σχηματισμός του L και του κύκλου με τα δάκτυλα

image

Αυτή, σύμφωνα με την Civiello, είναι η βασική του χειρονομία. Όταν τη χρησιμοποιεί θέλει να δείξει ακρίβεια. Ότι δεν εύχεται να γίνει κάτι, το έχει… ήδη κάνει με επιτυχία. 

2. Οι παλάμες προς τα έξω 

image

Χρησιμοποιεί αυτή την χειρονομία προειδοποιητικά, σύμφωνα με την Civiello. «Είναι σα να λέει: ‘προσέχτε, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί εδώ’. Αυτό τρομάζει τον κόσμο. Δείχνει άμυνα. Πρώτα τρομάζει τον κόσμο και μετά λέει: ‘αυτό είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε’ και τότε παρουσιάζει τη δική του ‘συνταγή’». 

3. Δείχνοντας με το δάκτυλο 

image

Το γεγονός ότι δείχνει με το δάκτυλο είναι μια αρνητική κίνηση, σύμφωνα με την Civiello. Κατηγορεί ή υποδεικνύει κάποιον σαν υπεύθυνο. Ο Μπιλ Κλίντον χρησιμοποιούσε την ίδια χειρονομία για τον ίδιο λόγο. Αργότερα όμως σταμάτησε να το κάνει κι άρχισε να χρησιμοποιεί κάποια άλλη που να υποδηλώνει λιγότερο την κατηγορία. 

4. Η κίνηση σαν να κόβει κάτι

image

Υποδηλώνει την ακρίβεια. «Είναι σα να λέει: ‘Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό’», λέει η Civiello. 

5. Πολύ έντονες και συνεχείς χειρονομίες 

image

Ο Τραμπ κάνει πολύ συχνά έντονες, συνεχείς, σχεδόν σπασμωδικές χειρονομίες. Σύμφωνα με την Civiello «είναι σαν να χτυπάει τον κόσμο». «Τους κάνει να νιώθουν ότι όντως επικρατεί χάος, όπως όταν φωνάζει: ‘Δεν έχουμε σχέδιο!’. Κατόπιν χρησιμοποιεί τις χειρονομίες που δηλώνουν αποφασιστικότητα εκ μέρους του, σα να λέει: ‘ψηφίστε με και θα το λύσουμε’». 

Πιστεύει αυτά που λέει; 

Ο επίσης ειδικός της γλώσσας του σώματος, Darren Stanton, είχε αναλύσει – για λογαριασμό του Independent – την περιβόητη ομιλία του Τραμπ κατά την οποία είχε δηλώσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. 

Ο Stanton τόνισε ότι μελέτησε επισταμένα τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου ακόμη και τις αυξομειώσεις της φωνής του Τραμπ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πίστευε αυτό που είπε. Δεν το είπε απλώς στο κοινό του ή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ως διαφημιστικό κόλπο». 

«Οι μικρο – εκφράσεις του προσώπου του, ο τόνος της φωνής του, οι χειρονομίες όλα είναι συνεπή με την βασική του συμπεριφορά. Ακόμη και για ένα πρόσωπο πολύ έμπειρο στις ομιλίες μπροστά στο κοινό, οι χειρονομίες αυτές γίνονται ασυνείδητα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν το πρόσωπο είναι καλός ψεύτης, δύσκολα θα μπορούσε να διατηρήσει τη συμπεριφορά που παρατήρησα καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας», προσθέτει. 

«Ο Τραμπ χρησιμοποιεί πολύ συχνά τη χειρονομία με τις ανοιχτές παλάμες, ως σημάδι διαφάνειας και εντιμότητας. Είναι σα να θέλει να πει: ‘κοιτάξτε, δεν έχω τίποτα στα χέρια μου που να μπορεί να σας βλάψει’», σημειώνει επίσης ο Stanton καταλήγοντας: «στα επτά κανάλια της επικοινωνίας που μελέτησα, ο Τραμπ ήταν συνεπής σε όλα. Ως εκ τούτου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις που κάνει είναι συνεπείς με τις πεποιθήσεις του». 

Οι τεχνικές του Ντόναλντ Τραμπ

Τέλος η σύμβουλος επικοινωνίας Katrina Ravazi γράφει στην Huffington Post ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές για να κάνει το κοινό του να τον προσέξει και να πείσει τον κόσμο για αυτά που λέει. Οι τεχνικές αυτές είναι οι έντονες εκφράσεις του προσώπου – που κατά την Ravazi τραβούν το ενδιαφέρον πάνω του και υποβάλλουν τον άλλο στα συναισθήματα που θέλει ο Τραμπ – η κίνηση ολόκληρου του σώματός του όταν μιλάει αλλά και η γενικότερη εμφάνισή του. 

«Ο Τραμπ χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα του όταν μιλάει, όπως και πολλές χειρονομίες. Χρησιμοποιεί τον αντίχειρά του για να κάνει το σήμα του ‘νούμερο ένα’ όταν θέλει να προετοιμάσει το κοινό ότι θα πει κάτι ‘πολύ σημαντικό’» σημειώνει η Ravazi για τις χειρονομίες του Τραμπ ενώ για την εμφάνισή του με το «ψεύτικο μαύρισμα και τα τρελά μαλλιά» λέει ότι παρά τα σαρκαστικά σχόλια που δέχεται «ο άνθρωπος δεν θα αλλάξει την εμφάνισή του. Αγκαλιάζει αυτό που οι άλλοι βλέπουν ως αδυναμία. Είναι σα να επιτρέπει στον εαυτό του να είναι ευάλωτος γιατί ξέρει ότι αυτό μπορεί να του αυξήσει τη δημοφιλία».