Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών διεξάγεται σήμερα σε περισσότερους από εκατό δήμους της Ιταλίας και στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν τέσσερα εκατομμύρια τριακόσιες τέσσερις χιλιάδες πολίτες. Από τις σημαντικότερες πόλεις που ανανεώνουν σήμερα τα δημοτικά τους συμβούλια είναι η Γένοβα, το Κόμο, η Λούκκα, η Λα Σπέτσια, η Πάδοβα και ο Τάραντας.

Ads

Σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα, όπου έχουν στηθεί οι κάλπες, οι κάτοικοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, κύρια στοιχεία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα, είναι η αποχή και η στάση των ψηφοφόρων του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στον πρώτο γύρο, τα αποτελέσματα του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο ήταν σαφώς απογοητευτικά και για τη σημερινή, τελική αυτή αναμέτρηση, ο ιδρυτής των Cinque Stelle- Πέντε Αστέρων δεν έχει δώσει καμία οδηγία στους υποστηρικτές του, σε ότι αφορά στην επιλογή ανάμεσα σε συντηρητικούς και προοδευτικούς.

Ads

Η κεντροδεξιά, πάντως, η οποία στον πρώτο γύρο εξασφάλισε προβάδισμα, ευελπιστεί να κατακτήσει δέκα περίπου πρωτεύουσες νομών σε σύνολο είκοσι δύο. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι -νυν επικεφαλής της κεντροαριστεράς- αποφάσισε, πάντως, να μην πάρει ενεργά μέρος στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ήταν σαφώς πολύ δραστήριοι. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 11 το βράδυ τοπική ώρα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων.