Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η παρουσία του κινήματος “Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου” έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, με πιο δυναμικές δράσεις να λαμβάνουν χώρα, καθώς ο καταυλισμός έχει πλέον εδραιώσει την παρουσία του.

Ads

 
“Κατά την πρώτη εβδομάδα, στόχος μας ήταν να εδραιώσουμε την παρουσία μας, να οργανώσουμε τη λειτουργία του καταυλισμού. Περαιτέρω δράσεις θα αποφασιστούν και υλοποιηθούν κατά τη δεύτερη εβδομάδα”, μου λέει η Άννα, 28 ετών, από το Μεξικό, κατά την “επέτειο” της πρώτης εβδομάδας του κινήματος το περασμένο Σάββατο. Δεν θέλησε να δώσει τα πλήρη στοιχεία της, για την περίπτωση που προκληθεί κάποιο πρόβλημα με την ανανέωση της βίζας της.

image

Σάββατο πρωί και ο χώρος της κατάληψης σφύζει από ζωή. Οι περαστικοί πολλοί, η τοποθεσία τουριστική και αρκετοί σταματάνε να φωτογραφήσουν το σκηνικό. Η αστυνομική παρουσία εξαιρετικά περιορισμένη, σε ομάδες των δύο ή τριών περιμετρικά της κατάληψης, αλλά και περιφερόμενοι ανάμεσα στις σκηνές. Ένας αστυνομικός ζητάει να ενημερωθεί από ένα μέλος του κινήματος που μοιράζει φυλλάδια και πιάνουν την κουβέντα. “Έχουμε εντοπίσει και αστυνομικούς με πολιτικά να περιφέρονται. Τους ξεχωρίζουμε σχεδόν από ένστικτο”, λέει ο Μάρκο από την Ιταλία. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντιπαλότητα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Ads

image

Εντάσεις δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες μέρες, όταν η αστυνομία θέλησε να οριοθετήσει τον καταυλισμό με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Τελικά το ζήτημα λύθηκε ειρηνικά και οι καταληψίες έχουν πλέον τοποθετήσει αυτοκόλλητη ταινία για να σηματοδοτήσουν τα όριά τους. Μια κυρία σταματάει για να προσφέρει ένα χειροποίητο κέικ όπου αναγράφεται “Keep Protesting, 99%”, άμεση αναφορά στο “99%” στο οποίο δηλώνουν ότι ανήκουν οι συμμετέχοντες, σε αντίθεση με το 1% που διαθέτει το 99% του παγκόσμιου πλούτου.

image

Η Άννα μου διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που ζούσε ως άστεγος στα σκαλιά του ναού και τώρα ασχολείται ενεργά με την κατάληψη, βοηθάει εθελοντικά και συμμετέχει. “Νιώθει ότι απέκτησε έναν σκοπό”, καταλήγει. Οι συζητήσεις είναι συχνά έντονες, αλλά πάντα διαπνέονται από σεβασμό. “Οι περισσότεροι περαστικοί μας βλέπουν θετικά, σταματάνε και συζητάνε μαζί μας. Κάποιοι μιλάνε για έλλειψη συγκεκριμένων στόχων και προτάσεων”, παρατηρεί η Άννα.

image
 
Ο καταυλισμός αριθμεί περί τα 200 αντίσκηνα, ενώ από το Σάββατο το κίνημα επεκτάθηκε και στην πλατεία Finsbury, ενώ υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός “δικτύου πλατειών” που θα φιλοξενούν αντίστοιχες δράσεις. Χθες, Τρίτη, μέλη της “Κατάληψης του Λονδίνου” μαζί με μέλη της ομάδας “UK Uncut”, που μάχεται εναντίον των περικοπών της κυβέρνησης Κάμερον έκαναν πορεία στα γραφεία της Εφορίας (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC) απαιτώντας την παραίτηση του επικεφαλής David Hartnett, τον οποίο κατηγορούν για φορολογικές ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Η οργάνωση και η εφευρετικότητα των καταληψιών είναι αξιοθαύμαστες. Χημικές τουαλέτες, κάδοι ανακύκλωσης, κουζίνα για την παροχή γευμάτων, μέχρι και ηλιακοί συλλέκτες έξω από τον “χώρο διαλογισμού και προσευχής”, ο οποίος λειτουργεί ανεξαρτήτως θρησκεύματος.  Στον χώρο της κατάληψης έχει οργανωθεί βιβλιοθήκη και ανοιχτό πανεπιστήμιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυκλοφορία, έντυπη και ηλεκτρονική, της εφημερίδας της κατάληψης, Occupied Times. Γενικές συνελεύσεις λαμβάνουν χώρα και ο καθένας είναι ελεύθερος να μπει στη λίστα ομιλητών και να πάρει το λόγο.

image
 
Η δεύτερη εβδομαδα θα είναι πιθανότατα κρίσιμη για το κίνημα. Ενώ αρχικά οι υπεύθυνοι του ναού καλωσόρισαν το “ειρηνικό πλήθος” και στήριξαν το δικαίωμα των καταληψιών να είναι εκεί, την περασμένη Παρασκευή τους ζήτησαν να αποχωρήσουν, επικαλούμενοι ζητήματα πυρασφάλειας, υγείας και γενικότερης ασφάλειας. Ο ναός εντέλει έκλεισε τις πόρτες του για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι επικοινώνησαν με την Πυροσβεστική και συμμορφώθηκαν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (οργάνωση των σκηνών ώστε να υπάρχουν ενδιάμεσα περάσματα και κιγκλίδωμα για διάνοιξη διάδρόμου στην πλαΐνή είσοδο του ναού), πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί την κατάληψη. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν κατανοούν την αντίδραση του ναού και θεωρούν ότι έχουν επηρεάσει έως και θετικά τον αριθμό των επικεπτών. Το θέμα δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα, καθώς το νομικό καθεστώς και το ζήτημα της ιδιοκτησίας του χώρου μεταξύ του ναού και του City of London Corporation, του συμβούλίου που διοικεί το χρηματιστηριακό κέντρο (City) δεν είναι ξεκάθαρο. Και ακόμα και αν η διαδικασία προχωρήσει δικαστικά, η ενδεχόμενη εικόνα αστυνομικών να απομακρύνουν βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από έναν ναό, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή από πλευράς “δημοσίων σχέσεων”…
 
Το κίνημα “Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου”, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο της Wall Street, στο μανιφέστο του της 16ης Οκτωβρίου συνδέεται με τα κινήματα στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη και απαιτεί τον εκδημοκρατισμό των παγκόσμιων οργανισμών και γενικότερα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης. “Οι μη δημοκρατικοί διεθνείς οργανισμοί είναι ο δικός μας παγκόσμιος Μουμπάρακ, ο δικός μας παγκόσμιος Άσαντ, ο δικός μας παγκόσμιος Καντάφι. Αυτοί περιλαμβάνουν: το ΔΝΤ, τον ΠΟΕ, τις παγκόσμιες αγορές, τις πολυεθνικές τράπεζες, το G8, το G20, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ο Μουμπάρακ και ο Άσαντ, δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς τους οργανισμούς να καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους”.