Σε άρθρο της η Deutsche Welle αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί προς τη Ρωσία αναζητώντας διέξοδο από το “σπιράλ χρέους” μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κάποιο πρόγραμμα, απόφαση, που όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, “στενεύει τα περιθώρια”.

Ads

Η Deutsche Welle αναφέρεται στο ενδεχόμενο στροφής της Ελλάδας προς τη Ρωσία με αφορμή και την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον κάλεσε στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο ενός “πακέτου στήριξης” από τη Ρωσία, όπως αναφέρει πως υποστήριξαν αξιωματούχοι τόσο από την Αθήνα όσο και από το Κρεμλίνο.

“Ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία – χώρες με στενούς και ιστορικούς δεσμούς – ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών”, ανέφεραν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επαφή Αθήνας – Κρεμλίνου πυροδοτεί σενάρια σχετικά με την επιδίωξη της Ρωσίας να παρέμβει για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η προοπτική για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων της Αθήνας με τη Μόσχα θα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη ΕΕ. Επίσης αναφέρεται πως “δεν είναι σαφές πως ακριβώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια ελληνική διάσωση, την ώρα που και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των κυρώσεων της Δύσης. Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, ενώ το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί.

Ads