Μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι  καταδικάζοντας όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολιτεία Ραχίν. Δήλωσε έτοιμη να οργανώσει την επιστροφή των περισσότερων από 400.000 Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Ads

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή της έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες κρίσης. Οι δηλώσεις αυτές της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι αποτελούν το πρώτο σχόλιο που κάνει μετά τις 25 Αυγούστου οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι  έσπασε τη σιωπή της στα αγγλικά  δηλώνοντας σε τηλεοπτικό της διάγγελμα «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εξακρίβωση» των ταυτοτήτων των προσφύγων ενόψει της επιστροφής τους,  χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιτρέπεται στους Ροχίνγκια να επιστρέψουν στη Μιανμάρ και τα οποία είναι πολύ περιοριστικά θα χαλαρώσουν.

«Όσοι εξακριβωθεί ότι είναι πρόσφυγες από αυτή τη χώρα θα γίνουν δεκτοί χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη διασφάλιση της ασφάλειάς τους και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Η 72χρονη Σου Κι μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών που είχαν συγκεντρωθεί στη Ναϊπιντάου για να παρακολουθήσουν αυτό το διάγγελμα ζήτησε να σταματήσει ο θρησκευτικός διχασμός μεταξύ των βουδιστών, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, και των μουσουλμάνων.

Η Σου Κι απευθύνθηκε και στον στρατό, τον οποίο μέχρι στιγμής στηρίζει πλήρως, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές» ώστε «να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται οι παράπλευρες απώλειες και να μην τραυματίζονται άμαχοι» στη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι καταδικάζει «κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πέρσι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η Σου Κι είχε δεσμευθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτής της μειονότητας, που θεωρείται μια από τις πιο διωκόμενες του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ