H Eλβετία θα αρνηθεί πιθανότατα να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Εντουαρντ Σνόουντεν, αν δεχτεί να καταθέσει για παγκόσμιο παράνομο δίκτυο παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

Ads

Σύμφωνα με την ελβετική Sonntags Zeitung σε έγγραφο που τιτλοφορείται «Ποιοι κανόνες θα ακολουθηθούν αν ο E.Σνόουντεν μεταβεί στην Ελβετία και οι ΗΠΑ υποβάλλουν αίτημα έκδοσης» ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας δηλώνει ότι στον Σνόουντεν μπορεί να εγγυηθεί η ασφάλεια αν φτάσει στη χώρα για να καταθέσει.

Στο έγγραφο προστίθεται πως η Ελβετία δεν εκδίδει αμερικανούς πολίτες αν «οι πράξεις του ατόμου αυτού συνιστούν πολιτικό αδίκημα ή αν το αίτημα έκδοσης έχει πολιτικά κίνητρα». Οπότε και η ασφάλεια του Σνόουντεν μπορεί να εγγυθεί αν κριθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν «κυρίως πολιτικό χαρακτήρα».

Το μόνο εμπόδιο σε κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να είναι «υψηλότερου επιπέδου κυβερνητικές δεσμεύσεις», προσθέτει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι πρέπει να διαπιστωθεί αν τέτοιες «υποχρεώσεις», πράγματι, υπάρχουν.

Ads

Ο Σνόουντεν από την 1/8/2014 απέκτησε τριετή άδεια παραμονής στην Ρωσία, αλλά οι Ελβετοί πολιτικοί θέλουν διακαώς να μεταβεί στην χώρα τους και να καταθέσει ακόμη περισσότερα από όσα ήδη αποκάλυψε δίνοντας τα πολύτιμα έγγραφά του στον Τύπο.