Φανταστείτε ότι είστε μια γυναίκα, η οποία μόλις έκανε έκτρωση και βγαίνει παρέα με τον σύντροφό της από την κλινική. Εκεί έρχεστε αντιμέτωποι με μια παρέα αστυνομικών με πολιτικά ρούχα οι οποίοι σας ρωτούν αν έχετε κάνει έκτρωση. Εσείς το αρνείστε γιατί γνωρίζετε ότι το απαγορεύει η νομοθεσία της χώρας και οι αστυνομικοί σάς εξαναγκάζουν να υποβληθείτε, χωρίς τη θέληση σας σε εξέταση για να διαπιστωθεί αν λέτε αλήθεια. Συλλαμβάνεστε εσείς, ο γιατρός, ο αναισθησιολόγος και ο γραμματέας και δικάζεστε. Το κατηγορητήριο της Χατζάρ Ραϊσούνι εκτός από την παράνομη έκτρωση περιελάμβανε και κατηγορία για ακολασία.

Ads

Όλα αυτά συνέβησαν στην 28χρονη Hajar Raissouni, δημοσιογράφο σε ανεξάρτητη εφημερίδα στο Μαρόκο. Η υπόθεση της καταδίκης της που ανακοινώθηκε στις 9 του μήνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και φεμινιστικών συλλογικοτήτων. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν, πως η δίκη αυτή ήταν μια πολιτική δίκη όπως γράφει η εφημερίδα Liberation. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης λένε ότι η δημοσιογράφος «τιμωρήθηκε» για τα άρθρα της που αναφέρονται στους  αιχμαλώτους του Hirak Rif, ενός κοινωνικού κινήματος που συγκλόνισε το βόρειο Μαρόκο.

Βασανιστήρια

«Η ιατρική εξέταση που επιβλήθηκε βίαια στον πελάτη μου είναι μια άμεση παραβίαση της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητάς της. Ο σκοπός αυτής της απάνθρωπης, σκληρής και εξευτελιστικής μεταχείρισης ήταν να την εξαναγκάσει να ομολογήσει. Αυτός είναι ο ίδιος ο ορισμός των βασανιστηρίων», δήλωσε ο Μωχάμετ Σάντκου, ένας  από τους δικηγόρους της Hajar Raissouni, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι η δημοσιογράφος θα υποβάλει καταγγελία κατά της αστυνομίας για «βασανιστήρια».

Ads

Εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση της δημοσιογράφου. Ο διευθυντής επικοινωνίας της Human Rights Watch για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Ahmed Benchemsi, καταδίκασε  τη δίκη που «είναι απολύτως περιττή, αυθαίρετη και απαράδεκτη» όπως δήλωσε, επειδή «…η η ίδια η φύση των κατηγοριών εναντίον της αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο Μαρόκο, όπου μια γυναίκα που έχει κάνει άμβλωση κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και με δύο χρόνια φυλάκισης, αυτή η σύλληψη θέτει το θέμα της άμβλωσης ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προτείνει τις προσεχείς ημέρες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Πάντως ο αρθρογράφος και θείος της Χαζάρ, Γιαούμ Σουλεϊμάν, έγραψε πριν λίγες μέρες στη στήλη του στην Αλ Ακμπάρ, πως τόσο η ανιψιά του όσο και άλλοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, είναι θύματα ενός πολέμου εναντίον όσων εκφράζουν μια διαφορετική πολιτική άποψη, κάνοντας αναφορά και σε περιπτώσεις συλλήψεων άλλων δημοσιογράφων που «ενοχλούν» την κυβέρνηση.