«Μη βιώσιμο» και απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, χαρακτηρίζει το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις ΗΠΑ, η Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Ads

Στη μελέτη, με τίτλο «Μια οικονομία που κάνει τη μισή δουλειά», αναφέρεται πως η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών –ιδιαίτερα των μεγαλύτερων– δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια σκηνή μετά την οικονομική κρίση, αλλά διαπιστώνεται και ένας βαθύς προβληματισμός για τις μισθολογικές προοπτικές των εργατών.

«Υποστηρίζουμε πως μια τέτοια απόκλιση δεν είναι βιώσιμη», αναφέρεται στην έκθεση που κατέγραψε προβλήματα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις υποδομές των μεταφορών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Περίπου 47% αυτών που απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν πως μέσα στα τρία επόμενα χρόνια αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι ταυτόχρονα λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς και λιγότερο ικανές να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα, έναντι 33% που πιστεύουν το αντίθετο. Η ίδια έρευνα το 2012 είχε δείξει ότι το 58% περίμενε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Ads

«Κοντόφθαλμα στελέχη μπορεί να είναι ικανοποιημένα με μια αμερικανική οικονομία οι εταιρείες της οποίας κερδίζουν σε παγκόσμιες αγορές χωρίς να ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Όμως οποιοσδήποτε ηγέτης που βλέπει μακριά καταλαβαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν ένα βαθύ μερίδιο στην ευημερία του μέσου Αμερικανού», αναφέρει το Χάρβαρντ καλώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην μείωση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, στην στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών, καθώς έτσι και οι πολίτες θα είναι πιο ευτυχείς, πρόθυμοι και παραγωγικοί.