Αρνητική να δώσει γενική αμνηστία στους εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού, που καταδικάστηκαν για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε η τουρκική κυβέρνηση. «Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει μια γενική αμνηστία. Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, εμμένοντας ωστόσο στην ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος σε μια «δίκαιη δίκη». Υπενθυμίζεται ότι χθες το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά των καταδικαστικών αποφάσεων. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που η γειτονική χώρα ταλανίζεται από ένα άνευ προηγουμένου σκανδαλο διαφθοράς

Ads

Σημειώνεται ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν, έχει μεγάλη επιρροή στην τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Οι δίκες των αξιωματικών, που καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλάκιση, επέτρεψαν στον Ερντογάν να περιορίσει την πολιτική επιρροή του τουρκικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ο οποίος έχει κάνει από το 1960 κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα.