Δεύτερο γύρο για τις διπλές -προεδρικές και βουλευτικές- κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία προβλέπει δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ads

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Ερντογάν δεν κερδίζει από την πρώτη Κυριακή στις 24 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 46%, η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ 15,8%, 10,4% ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), 9,7% ο πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχάτιν Ντεμίρτας (HDP) -που παραμένει στη φυλακή- και 5,3% ο Αμπντουλάχ Γκιουλ -στην περίπτωση κατά την οποία είναι υποψήφιος.

Σημειώνεται ότι, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αμπντουλάχ Γκιουλ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται στον μεγάλο «άγνωστο Χ» της αναμέτρησης. Η υποψηφιότητα Γκιουλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ο Γκιουλ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ο Γκιουλ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργό Εξωτερικών του Ερντογάν μέχρι το 2014 και πρωθυπουργό μέχρι το 2016. Αν και δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν οι δύο άνδρες, ο χρόνος της συνάντησής τους, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, είναι ενδεικτικός.

Έντεκα κόμματα θα αναμετρηθούν στις εκλογές και οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο εκλογικής συμμαχίας για κοινό μέτωπο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η εμφάνιση του αρχηγού μικρού ισλαμικού κόμματος Saadet Τεμέλ Καραμολάογλου μαζί με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ σε τελετή – φόρο τιμής στον πρώην Τούρκο πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν αργά το βράδυ της Τετάρτης πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις φήμες περί πιθανής υποψηφιότητας Γκιουλ.