Την εκτίμησή του ότι η Δύση δεν θα πρέπει να αποκλείει μία στρατιωτική επιλογή για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, διατύπωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO, Φίλιπ Μπρίντλαβ. Ξεκαθαρίζοντας τι εννοεί, ο Αμερικανός πτέραρχος είπε ότι δεν είναι υπέρ της ανάπτυξης στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, αλλά βλέπει θετικά την αποστολή όπλων και εξοπλισμού.

Ads

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείουμε εξ αρχής την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιλογής» δήλωσε ο Φίλιπ Μπριντλάβ σε δημοσιογράφους από τη Διάσκεψη της Ασφάλειας του Μονάχου, όταν ρωτήθηκε εάν στηρίζει την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό που βρίσκεται σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατού σε ουκρανικά εδάφη, είπε χαρακτηριστικά πως: «Δεν υπάρχει συζήτηση για μπότες στο έδαφος».

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά της πως η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί μία λύση στην κρίση. «Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στα άλλα πράγματα. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός όπλων στην περιοχή και δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάνει μια στρατιωτική λύση πιο πιθανή» τόνισε.

Ads

Την Παρασκευή, χωρίς συμφωνία έγινε η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ξανά την Κυριακή -με τη συμμετοχή και του Ουκρανού προέδρου- στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν γνωστές.