Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, 19 τρομοκράτες, που συνδέονταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα, κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στόχων στις ΗΠΑ.

Ads

Δύο από τα αεροπλάνα στα οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το τρίτο στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη τελικά σε ανοικτό χώρο στην Πενσυλβάνια. Η 11η Σεπτεμβρίου αποκλήθηκε ως «η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο», καθώς πέρα από τους χιλιάδες θανάτους και καταστροφές που προκάλεσαν οι επιθέσεις αυτές στην καρδιά των ΗΠΑ, αποτέλεσαν τη «νομιμοποιητική βάση» για τις αμερικανικές εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ενώ ακόμη και σήμερα περίπου 75.000 άνθρωποι παλεύουν με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με την 11η Σεπτεμβρίου, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι ΗΠΑ θυμούνται την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

Ads

Σήμερα τελετές μνήμης θα τελεστούν σε όλες τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, τα ονόματα των πεσόντων θα αναγνωστούν σε μια τελετή μνήμης το πρωί της Κυριακής στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν στις επιθέσεις, και μπροστά στο One World Trade Center, ή «Πύργο της Ελευθερίας», τον νέο, ακόμη πιο ψηλό ουρανοξύστη που ανεγέρθηκε στη θέση τους.

Θα τηρηθεί σιγή έξι φορές, υπενθυμίζοντας το πώς εκτυλίχθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις: για τις δύο προσκρούσεις των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους, την κατάρρευσή του ενός μετά τον άλλο, και τις προσκρούσεις των αεροσκαφών στο κτίριο του Πενταγώνου και στο έδαφος στην Πενσιλβάνια.

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, η γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις Χίλαρι Κλίντον και ο μεγιστάνας των ακινήτων του Μανχάταν Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να είναι παρόντες στην τελετή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 08:46 στον Λευκό Οίκο με συνεργάτες του, κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελετή μνήμης συνοδευόμενος από τον Άστον Κάρτερ, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.