Δεκάδες Παλαιστίνιοι που διαδήλωναν στα σύνορα με τη Γάζα τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά και δακρυγόνα σήμερα, ενώ στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μεθόριο συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές.

Ads

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν προσέγγισαν τον φράχτη ασφαλείας και παρέμειναν σε απόσταση περίπου 800 μέτρων. Μόνο μερικές δεκάδες νεαροί προχώρησαν σε μια απόσταση 300 μέτρων, ενώ την ίδια ώρα στα ανατολικά μια άλλη μικρή ομάδα νεαρών έφτασε ακριβώς δίπλα από τον φράχτη. Οι Ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 109 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Γιατροί επισημαίνουν ότι τουλάχιστον 10 εξ αυτών τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα Γιάχια αλ Σινουάρ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις προκαλώντας τις επευφημίες του κόσμου. «Οι πορείες της επιστροφής δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί να μην είναι τόσο μαζικές αλλά συνεχίζουμε» είπε ο Άλι, ένας διαδηλωτής που είχε κρύψει το πρόσωπό του με ένα μπλουζάκι και συμμετείχε στην πορεία ανατολικά της Χαν Γιούνες στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων την 30η Μαρτίου, 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά.