Τριάντα τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε μάχες ανάμεσα στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες και τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή της πόλης Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Άλλοι 29 τραυματίστηκαν. Οι αρχές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι συνεχίζουν να μαίνονται μάχες με χρήση πυροβολικού.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η ταξιαρχία εθελοντών του Ντονμπάς ανακατέλαβαν από τους αποσχιστές τον Ιλοβάισκ, σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο ανατολικά του Ντονέτσκ. Δεν είναι σαφές εάν οι εννέα στρατιώτες αυτοί συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό τον οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.

Οι μάχες διεξάγονται σφοδρές από την Τρίτη, καθώς το Κίεβο επιχειρεί να ανακαταλάβει την πόλη που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών. Άμαχοι στο Ντόντεσκ εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους καθώς η περιοχή σφυροκοπείται από το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού. Χθες οι ανταποκριτές του Reuters έκαναν λόγο για συγκρούσεις στους δρόμους με τους ένοπλους αυτονομιστές να παίρνουν θέσεις πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση πως ο στρατός έχει ανακαταλάβει μέρος του Λουχάνσκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Το Λουχάνσκ στο μεταξύ παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για δέκατη όγδοη συνεχή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό της συμβούλιο.

Στο μεταξύ η ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια η οποία προορίζεται για το Λουχάνσκ περιμένει να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο είχαν – όπως έγινε γνωστό – λυθεί όλα τα ζητήματα για το κονβόι. 

Ads

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος από τελωνειακούς στο φορτίο των οχημάτων αυτών δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν η Μόσχα στείλει στο Κίεβο μια πλήρη απογραφή του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει μόνον έναν κατάλογο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που θα συνοδεύσουν την αυτοκινητοπομπή, κατά το Συμβούλιο που επιμένει πως η ΔΕΕΣ δεν έχει ακόμη λάβει εγγυήσεις από τους φιλορώσους αποσχιστές για την ασφαλή διέλευση της αυτοκινητοπομπής από τις περιοχές τις οποίες ελέγχουν εκείνοι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει μόλις επιτευχθεί συμφωνία με την Ουκρανία και τον Ερυθρό Σταυρό.