Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε μία σειρά επιθέσεων που είχαν στόχο σιίτες στο νότιο Ιράκ και σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, την ώρα που βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις μετά τη σειρά εκρήξεων που είχε σημειωθεί στις 22 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη, τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ads

Στη Νασιρίγια, ένας καμικάζι πυροδότησε τη βόμβα που έφερε την ώρα που βρισκόταν μεταξύ σιιτών προσκυνητών η οποίοι μετέβαιναν στην ιερή πόλη Κερμπάλα για μια σιιτική γιορτή.
 

Ο Χάντι Μπαντρ ελ Ριγιάχι, γιατρός στη Νασιρίγια, εκτίμησε ότι ο απολογισμός από τη βομβιστική αυτή επίθεση είναι «38 νεκροί και 62 τραυματίες». Επισήμως αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 30.
 
Στην πρωτεύουσα οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε τρεις συνοικίες της Βαγδάτης: στην Καντχιμίγια, τη Μούσα αλ Κάντουμ και τη Σαντρ Σίτι. Συνολικά σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 101.
 
Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν καταδίκασε τις επιθέσεις «που έχουν στόχο να προκαλέσουν διαδογματικές συγκρούσεις σε αυτή τη σημαντική για την περιοχή χώρα».
 
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται την ώρα που στο Ιράκ οξύνεται η πολιτική κρίση μεταξύ των σουνιτικών και σιιτικών πολιτικών κομμάτων. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους ότι ενδέχεται να επαναληφθούν οι διαδογματικές συγκρούσεις που το 2006 και 2007 είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
 
Η παρούσα πολιτική κρίση ξέσπασε όταν το σουνιτικό κόμμα Ιρακίγια κατήγγειλε στα μέσα Δεκεμβρίου με έντονο τρόπο τις αυταρχικές μεθόδους του σιίτη ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.
 
Η κατάσταση οξύνθηκε όταν λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για συνωμοσία εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του σουνίτη Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος έχει καταφύγει στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.
 
«Οι πολιτικοί τσακώνονται μεταξύ τους για την εξουσία και εμείς πληρώνουμε το τίμημα», κατήγγειλε ο Άχμεντ Χάλαφ, ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στις επιθέσεις στο Σαντρ Σίτι. «Φταίμε εμείς που καταζητείται ο Χασέμι, ή αν καταζητούνται άλλοι; Γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς αντί για εκείνους;».