Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο το οποίο κατασκεύαζε σαγιονάρες στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Το εργοστάσιο ανήκει στην εταιρεία Kentex Manufacturing Inc, το οποίο κατασκευάζει σαγιονάρες και παντόφλες, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Από τις αρχές εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος καθώς δεκάδες εργάτες αγνοούνται.

Ads

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 60. «Ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότεροι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως τα περισσότερα από τα 31 θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.

Οι υπηρεσίες θα ερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο ορισμένες πηγές αποδίδουν το πολύνεκρο δυστύχημα σε εργασίες οξυγονοκόλλησης στην κεντρική είσοδο. «Ξαφνικά σημειώθηκε έκρηξη, όλα έγιναν πολύ γρήγορα», αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο χώρο υπήρχαν εύφλεκτα υλικά και χημικά που συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός, με τους εργάτες να προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ τμήματα από τους τοίχους και την οροφή στον δεύτερο όροφο κατέρρευσαν. «Βρισκόμασταν όλοι σε σύγχυση γιατί σχεδόν όλοι ήμασταν σε κατάσταση πανικού. Πήδηξα στο κενό και μετά κάποιος με ακολούθησε. Πήδηξα μέσα από τη φωτιά. Κάηκαν τα μαλλιά μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους εργάτης, ο οποίος σώθηκε πηδώντας από τον δεύτερο όροφο του φλεγόμενου κτιρίου.

Ads

Όπως αναφέρει το Al Jazeera δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το εργοστάσιο είχε έξοδο κινδύνου. Το δίκτυο αναφέρει πως οι πυρκαγιές σε εργοστάσια των Φιλιππίνων είναι συχνό φαινόμενο και επανειλημμένα έχει καταγγελθεί η μη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.