Η κυβέρνηση της Δανίας, σκότωσε αρκετά εκατομμύρια Μινκ, φοβούμενη πως θα συμβάλλουν στη διασπορά μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, προτού σταματήσει το σχέδιο της για τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων τέτοιων ζώων.

Ads

Τα μινκ, είναι θηλαστικά ζωάκια μικρού μεγέθους και , όπως αναφέρει το BBC, θεωρούνται ευάλωτα στον Sars-CoV-2, με έξι χώρες (Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ) να αναφέρουν πως υπήρξε διασπορά μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, μέσα σε φάρμες από μινκ.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, οι αρχές της Δανίας αποφάσισαν να προχωρίσουν στην σφαγή ενός τεράστιου πληθυσμού Μινκ, καθότι, όπως αναφέρει ο Guardian, οι Δανοί επιστήμονες θεώρησαν πως οι μεταλλάξεις του ιού θα καθιστούσαν το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.

Βέβαια, κάτι τέτοιο διαψεύδεται από τον επιστημονικό δημοσιογράφο των New York Times, James Gorman, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες του ΠΟΥ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως μια μετάλλαξη θα κάνει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.

Ads

Αυτός ήταν και ο λόγος, σε συνδυασμό με πάρα πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας , που οδήγησαν τη δανεζική κυβέρνηση στην παύση της σφαγής των Μινκ, τουλάχιστον προς το παρόν.