Έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το δίκτυο CNN αποδεικνύουν ότι η Κίνα διαχειρίστηκε αρχικά εσφαλμένα την πανδημία, ότι είπε ψέματα για τους πραγματικούς αριθμούς των κρουσμάτων, υποτίμησε τη σοβαρότητα του κορονοϊού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Ads

Τα έγγραφα αυτά έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος εργαζόταν στο σύστημα υγείας της Κίνας, στην επαρχία Χουμπέι.

Τα έγγραφα προέρχονται από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και η αξιοπιστία τους έχει ελεγχθεί από έξι ειδικούς. Όπως αποδεικνύουν, οι κινεζικές αρχές απέκρυπταν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, την κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, τα έγγραφα (αριθμούν 117 σελίδες) δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά δείχνουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Ads

Για παράδειγμα, στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Την ίδια ώρα έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», ανέφερε ότι το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 «επιβεβαιωμένα κρούσματα», 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα» και 1.796 «ύποπτα κρούσματα».

Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες, συνεπώς, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στο CNN, αυτό θα δυσκόλεψε τους Κινέζους επιστήμονας να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημία γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ. Αν και όπως διευκρινίζεται η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορονοϊού δεν συνδέονται, η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιδημία της γρίπης είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.

Σύμφωνα με τον Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs (ανεξάρτητος οργανισμός και δεξαμενή σκέψης) «ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη –και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό-, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιδημία».

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα», εξήγησε.