Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες πρόταση που προβλέπει εθελοντική έξοδο μιας χώρας – μέλους της ευρωζώνης από το ευρώ.  Στο συνέδριό τους στη Λειψία οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης των 17.

Ads

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με 9 ψήφους κατά και 10 αποχές το κομματικό συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ψήφισε την πρόταση που προβλέπει εθελοντική έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.

«Σε περίπτωση που μια χώρα είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες που διέπουν το κοινό νόμισμα, τότε της παρέχεται η δυνατότητα, -σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την ΕΕ- να βγει από την ευρωζώνη χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ΕΕ» αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής πρότασης που αποδέχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία οι σύνεδροι στη Λειψία.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο και θέλοντας να τονίσει την εθελοντική βάση της απόφασης αυτής. «Η Γερμανία δεν θέλει να διώξει, ούτε πιέζει κανέναν να βγει από την ευρωζώνη. Οποιος, όμως, δεν μπορεί να το αντέξει, θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει. Εμείς θέλουμε αλληλεγγύη για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Η καγκελάριος Μέρκελ στη χθεσινή της ομιλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της νέας Ευρώπης επισημαίνοντας την ανάγκη της πολιτικής ενοποίησης.

«Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ. Να φτιάξουμε ένα τείχος προστασίας γύρω του, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρώ ως σύνολο» τόνισε μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας γι’ ακόμη μια φορά τη θέση της υπέρ μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στις υπερχρεωμένες χώρες.

Αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών

Οι Χριστιανοδημοκράτες τάχθηκαν εππιπλέον υπέρ της οικονομικής σταθεροποίησης της ευρωζώνης. Για να επιτευχθεί προτείνουν την αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ζητούν επίσης να έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη δυνατότητα να κινεί διαδικασία κατά των χωρών-μελών που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ταυτόχρονα ζητούν την οικονομική «αναδιάρθρωση» των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου για τη διαχείριση του ευρώ, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης.

Ναι στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Στο κείμενο με τίτλο «Ευρώπη ισχυρή – καλό μέλλον για τη Γερμανία» οι Χριστιανοδημοκράτες τάσσονται για μια ακόμα φορά υπέρ της ΕΕ και του ευρώ, κάνουν λόγο για την υπεράσπιση του ευρώ και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης και ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις χρηματαγορές καθώς και την υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, εν ανάγκη μόνο στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ΕΕ και ΗΠΑ. Παράλληλα απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγων.